Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Паралија (Грција)

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од plavusha, 23 јуни 2011.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Тоа што имало извршување на нужда не значи дека местото не е убаво. Ова лето може тие истите да отидат на Закинтос, па не може да се рече дека местото не е убаво поради тоа.
    Ние лани бевме пак во Паралија, за поскромен одмор убаво е, ама на крај ги откривме тие плажички кога се оди накај Олимпик бич, диви плажи со многу чиста вода и искрено таква плажа повеќе ми се допаѓа отколку оние со редени лежалки музика у гужва. Здравје Боже зависи од финансии и ова лето би оделе во Паралија.
    Во врска со медузите ние лани бевме од 4 август и имаше медузи, откако два пати ме испече после со страв се бањав. После медузите ракчињата ми беа гола вода. :lol:

2. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    А во врска со финансискиот дел,мислам дека 100 евра за 7 дена би ми биле доволни,или не :^)
    Само за јадење,пиење,шетање зборам.Сместувањето не влегува во овие пари :D

3. pavlinapale

pavlinapale Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    22
    За 7 дена 100 евра ти се малце , јадењето е скапо , јас лани бев 4 дена и потрошив 150 евра , а в кафич само еднаш бев :) и башка си носев и јадење од дома не за 4 дена ама имавме за 2 дена да јадиме :)

4. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Планираме со агенција, а сум одела со Атлантис и задоволна сум само од превозот со Вардар Експрес не. :)

На Irrepleceable му/ѝ се допаѓа ова.
  5. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Бев во септември лани и видов само една медуза во две недели. Среќа сум имала изгледа :)

6. Irrepleceable

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    Пушти ми и мене тогаш :P

7. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Овој период има медузи во тој дел, Паралија и Олимпик бич? Не знаеме уште каде да отидеме на викенд, а јас страв имам од нив ненормално :)

8. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Ма немој молим те... 150 евра за 4 дена и да сакаш ако не идеш на шопинг у Солун нема кај да ги потрошиш. Значи ти само два дена си јадела надвор и 150 евра ти отишле? На што ги потроши тогаш баш ме интересира??
    Јас лани за 10 дена потрошив 150 евра од кои 50 беа на глупости како сувенири, топки, тениси, лежалки и слично... А другите 100 ми беа за јадење и пиење, иако не седев по кафичи одевме на ручек секој втор ден, а доручек и вечера обавезно купувавме, банички, гиро, кроасани и сл.
    Така да 100 евра за 7 дена се таман.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    И да има сега се оние малите медузи, скоро проѕирни кои не пецкаат. Никогаш не може да се знае со медузи, може еден ден да ги има, еден да ги нема, а не па за цел месец унапред. Иако крај на август почеток на септември стандард таму ги има многу. Зависи од плимата како ќе ги донесе.
    Една другарка моја беше за Велигден во Пефкохори на краците и таму имало медузи што не се десило никад претходно, така да апсолутно не може никој да знае.

На Nati.P му/ѝ се допаѓа ова.
  10. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас оваа година со ММ планираме да земеме околу 600 евра за двајцата, ама со тие пари смештај, превоз, јадње, пиење....и сл.Планираме да седиме 7 вечери/8 дена па се надевам ќе ми стигнат пари :)
    Одиме најверојатно крајот на јуни

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Сега нема медузи, само да ви кажам водата е ладна, јас влегов за малку и брррррр некако многу ми се виде ладна, времето е сеуште ладничко не е многу топло и затоа не е стоплена и водата :(

12. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Женски да ве прашам кога одите со автобус во Грција каде ја ставате храната што ќе ја понесете? Дали земате со вас од оние малите фрижидерчиња-плавите (може и на плажа да се носат) или нешто друго?
    Секоја година одам на одмор но никогаш не сум земала за јадење од дома, па си реков да прашам за секој случај ако понесам нешто од дома.

13. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Kallias, каква е прогнозата за летово и од други слушнав дека морето споро се загрева затоа што времето не е нај нај :( Јас одам околу 5 јули на одмор се надевам до тогаш ќе се подзагрее и времето нема да е толку ненормално..
    Па види зависи преку која агенција одиш, поголемите агенции како Игуана, Савана, имаат позади секој договор дека е дозволен багаж од 20 кг по човек и една рачна торба за горе. Така да фрижидерчиња и слично не се дозволени. Работите што не се расипуваат можеш да ги збуташ во ранец или негде во куфер - супи, шпагети, конзерви што и да носиш. Кашкавал, сирење исто можеш во ранец во кеса, нема да се расипе сигурно за тие 5-6-7 саати пат. А друго не би ти ни препорачала да носиш, месо и слично стварно нема потреба да се носи затоа што таму не е скапо, а е поквалитетно од нашето. А за пиперки и патлиџани да не збориме, сфаќам дека е таму поскапо ама ако веќе одиш на одмор можеш да потрошиш 10-15 евра плус таму да си купиш 3 пати и пиперки и патлиџани и што сакаш.

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    А зошто да носите храна од дома кога во Гр. а поготово овде во Паралија храната е поефтина дури и од Мк, Лидл и Арванитидис супер маркетите имаат работи кои се 80% поефтини од кај нас, пиперки, патлиџани, овошје, зеленчук, се е иста цена, а може и дури поефтина од кај нас и не ви се исплаќа да носите храна од дома па да се мислите дали се расипала или не, па како и каде да ја ставите...
    Гирото е 2 евра, а од јули се наоѓа и за 1.5 евро, сендвичите исто толку, има и едно српско ресторанче со храна само српска и цените се супер ефтини, во таверните грчки исто така храната е доста приступачна, еден ручек и кај нас ќе ве кошта толку колку и тука во Гр.
    Мој совет е да си купите се што ви треба од тука за готвење, а да не носите од дома :!:

На figgiMK и koritsaki им се допаѓа ова.
  15. Irrepleceable

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    А литро вода колку пари е? Зошто претпоставувам не се пие и ќе мора да се купува од маркет :^) ?

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Има еден маркет малку настарна од паралија има многу ефтини работи и јас од таму земам вода, од 1.5 л, 6 шишиња се во пакет и кошта 0.95 центи, па сега видете дали има вода за таа цена кај нас во Мк ;)

На Irrepleceable му/ѝ се допаѓа ова.
  17. pavlinapale

pavlinapale Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    22
    Можи не потрошив точно 150 евра ама не беа помалце од 100 евра , од кои 30 евра за сувенири и слично , незнам колку беше храната ама по мое скапо беше и за 7 дена малце ти се 100 евра за јадење, пијање ,за ручек секој втор ден , ако не носиш ништо од дома, уствари можи, ама јас како шо јадам малце ми беа и тие :) на плажа овошје , дома благо, излези в чаршија пак јади :)
    Незнам ама и една другарка моја беа Паралија и ми рече дека е скапо е сега ... :?:

18. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Ако сакаш кафе на плажа, пиво или друг алкохол навечер, да јадеш чат-пат надвор, не се доволни 100 евра во никој случај. Кафе е 3евра, пиво 3-5евра, гиро 2, сладолед 1.80, Лидлот е исто како кај нас(значи не баш евтин), па пресметај. Посебно па сега кога веќе отворија дискотеките, на кои барем јас не би можела да одолеам, да оди млад човек во Паралија во сезона и да не отиде во Голд е грев :D

На pavlinapale му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Во грција храната е скапа...одам секој година и од искуство го кажувам тоа...не се јаде секоја вечер надвор...ее сега многу поубаво ее доколку во хотелот имаш доручек,ручек и вечера со ужинки....

На eleni23 и pavlinapale им се допаѓа ова.
  20. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Како се движат цените во хотелите со доручек? Период 20 јули пример?