Обично ако ги пуштат до 15часот после 17часот ги има на сметките. Мене некогаш ми стигнувале и во 18ч и во 19ч. Се зависи од банката,ама сега проверив нема.
Има веќе пуштено исплата за денес породилно,не верувсм дека ќе пуштат,и јас чекам за боледување и рефундација затоа.
Spored nekoj post nanazad imase nekoj termini za isplata na nadomest i spored toj post trebase vcera na 10.12.2018 da pustat , ama kaj mene nema uste nisto
Има исплата за трето дете од Тутунска, во 13:00 часот имаше кај мене. За муабетите погоре еве лично јас многу грдо се осетив кога дојдоа тие оговарачки измислици од народов/комшиите и роднините дека јас толку млада сум родила. 3 деца само да не работам и да седам дома со 8000 денари, хахахха како па да не ... Парите воопшто не ме интересираат и не ми требаат фала му на Бог, ама поднесов документи да ги земам тие 8000 денари не заради мене, туку заради децата, за да имам се што им треба за залиха цел месец (храна и хигиена). Никогаш не би раѓала дете за пари да ми дава држава, туку раѓам за многу повеќе љубов и многу повеќе среќа во домот .
Брачеда ми има 3 деца и не ни зема надоместок за 3 то дете пошо стварно финансиски добро стојат. А и мн други блиски знам што не земаат.
Бремена сум со трето.Ќе ве молам да ме упатите повеќе во врска со ова.Кои се документи ќе ми бидат потребни,каде треба да се дадат,дали има некој рок во поддавањето на документите,кога почнуваат со испалата...?Ако имам некое прашање прескочено а ќе ми биде од корист ќе ве молам да ми кажете.Ви благодарам однапред
И јас познавам личен пример на раѓање трето за да седи дома. Секако работеше за минималец, па по нејзини и на мажот пресметки поисплатливо било да седи дома и да чува деца, и да зема 8 000. Само што, реално немаа услови ни за првите две, живеат во делче од куќичка со само една соба која е спална за сите и дневна и една кујна. Ни купатило немаат внатре, треба да излезат во двор за да влезат во купатилото. Не знам, јас не би се осудила ни прво да родам во вакви услови, а не три. Прво ни тие 8 000 не се засекогаш, второ, не знам како ќе успеат да пружат квалитетен живот на децава во вакви услови. Мене меркава не ме бендисува. Пре би рекла и 500 евра да дадат за прво, кога реално нели ништо немаат родителите, количка, креветче, транспортер итн... истите работи може и другите деца после да ги користат. А за трајно, искрено мислам дека едно дете со ЦП е многу поголем трошок за родителите, отколку три здрави деца. Јас би ти пренасочила средствата кон болни деца на кои трајно ќе им требаат лекови и помагала и во фонд кој ќе опстојува само за лекување на децата во странство, да се скрати процедурата за нив. Не сум размислувала многу подлабоко, ама на листа на приоритети секако ми се прво болните деца, или пак децата со посебни потреби и нивните родители, потоа самохраните родители, а ако остане за стимулирање наталитет, ок. Мислам дека посериозни работи од наталитет треба да се средуваат прво.
Zdravo sakav nesto da ve prasam dali sega vo januari ke primine sretstva za 3dete ili of januari treba da obnovime dokumenti ?