dali samo edniot roditel e vraboten? i dali platata e pod 14500den? ne mi e jasno, zosto dobiv takov odgovor vo socijalnoto a minitalnata plata ne moze da e pomalku od 15200den! Bev kaj ovlasten smetkovoditel koj mi kaza deka zakonski ne moze da pominat plata poniska od 15200 (normalno na polno rabotno vreme)
Ako ti se decata vo skolo moze da dobies I skolski dodatok za obrazovanie po 800den mesecno I 2100 na tri meseci toa znaci deka godisno ke dobies 8400 na 4 rati I sekoj mesec po 800den
Точно така,под 15 200 не смее да е платата,а како да биди 14 500 и јас не можам да разберам. Кај и да е треба да се породам со трето Боже здравје и не знам дали ќе ме следува нешто,само јас сум вработена инаку.
N не ми е јасно ни мене искрено, платата минимална се зголемува а во законот немало измена за висинатата на примањата, нема ни кај да се обратиме. Со лесно!
закон за трето дете не е укинат за тие што го користат и е 8600 ден после наполнување на 10г престанува ,за новиот закон за секое дете што се рага се дава парично еднократно сега знаци не е 10 г по 8000 ден туку ако родиш 3 дете е еднократна во висина од 60 000 ден така знам погуглај за 100% сигурно нас во март ни истеце правото по наполнети 10 г
Сите различно кажуваат. Ете погоре членки кои сега се породила добиле решение за месечно по 8000 ,со услов да си под минимална плата 14500 да земаш и само еден вработен да е , не знам стварно шо се зема и јас ама здравје Боже ќе видиме.
така беше ама закони се мењаат стисни па ти на ГООГЛЕ има информации ама сепак ни за прво вторни за трето не си без ништо на времето кога јас станав татко даваа за прво дете само и тоа торба ,со кебе внатре,една цаша и 10 мелни памперсите беа реткос и скапи тетра пелени поз и со лесно
како што ти кажав барај секако мора да добиеш нешто веста ти е стара еве т понови од 2021 https://kurir.mk/makedonija/vesti/n...-majkite-i-trudnicite-carovska-ili-shahpaska/ https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-roditelski-dodatok-za-dete.nspx