не знам дали сум на вистинско место со прашањево, за ујп треба да се пријавува породилното, но јас се уште не добив пресметка. Ви ја доставија на сите пресметкта или???? ПОради регресот а и поради парите за второ дете од општина морам се да пријавувам.
па тоа велам, јас се усте немам ништо стигнато а знам дека треба да ми стигне. не знам што да правам. дали таму директно да одам или може некако на мејл да им пишам да ми пратат.
И мене ми стигна во јануари, до сега морале да ти испратат. Пробај пиши им или контактирај ги на телефон ако можеш така да завршиш работа за да не се малтретираш по шалтери.
Posle okolu mesec dena mi stigna porodilnoto, a ovoj ednokratniot nadomestok od 5000den od socijalnoto, eve veke 2 meseci otkako imam podneseno, no ne mi e isplaten. E citam ovdeka na forumot i od opstina davale nekakov ednokraten paricen nadomestok, no nesum zapoznaena so toa, neznam dali vo site opstini go davaat, ili zavisi od opstinata, (kaj nas barem ne sum slusnala da isplakat)
Ne davaat site opstini. Prasaj si vo tvojata konkretno dali dava i kolku zosto site davaat i razlicna suma. Skopje mislam deka aerodrom karpos, k.voda ,g.petrov dava i centar. Niz Makedonija uste 2-3 tolku.
Aj pomos, se javuvam kaj maticnata da mi zakaze termin za pregled mi vika nemas osiguruvanje, vikam zasto nemam, pa neverojatno bidejki uste ne ti pustile pari za fevruari, nesto ne mi stima, zarem ako mi pustat pari na 25 mart do togas ke bidam bez osiguruvanje?
Od maticen ginekolog potvrda deka ova ti e prvo dete,(neznam dali glasi dokumentot kako potvrda, no koga ke kazes zosto ti treba dokumentot, tie znaat za sto stanuva zbor), kopija od licna karta i kopija od izvod na rodenite na bebeto.
Документите ги поднесовме првата недела од јануари, 4ти или 5ти мислам дека беше, а и поврзувањето го направивме истиот ден. Од социјалното му дадоа еден документ на мм кој требаше да го потпишам и го однесе во банката.
Кога пишувате социјално,мислите на Центар за соц. работа или социјално што е кај југодрво ? Кај се аплицира ?
Зависи каде живееш за во општина Кисела Вода поднесуваш во фабриката Охис таму има од социјално отворено нас таму не упатија. Сега распрашај се ти во твојата општина да не има нешто отворено за да поднесеш. Овие се отворени со цел да не се прават гужви во тоа во центар.