Мене ми рекоа ако се затвори или не пушта пкати ни јас немало да земам пари породилно ... И среќа еве треба да тргнам на работа на 17 март а тој ке затвара на 16 април среќа инаку немало да зимам пари
Најубаво во фонд да си прашаш, најточно ќе ти кажат. Нема врска банката. Инаку, јас сум на Тутунска, денес добив породилно.
http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=054372BB6AEC7749B113D4DF1230D274 Види на линков, најди го тел.број за подрачната служба во Скопје. Мислам дека ќе те поврзат каде што треба, ама од утре барај ги, до 16:00 работат. Барем мислам.
Фирмата во која работев се затвори по неколку дена откако го отворив породилното значи ме одјавија па земав 9 месеци така да мислам дека нема врска пуштањето плата од фирма со породилно
Епа мене месецпв ми каснеше цела недела породилното ради тоа што пуштив плата на 10ти. Некогаш гледале некогаш не. Така ми кажаа од таму И еве баш месецов се погоди
Значи не мора да значи дека со оваа група ќе земеш. Ако зеле други а ти не произлегува дека си во наредна група за исплата.
Јас не знам колку има врска, ама јануари и фебруари земале кај мене на работа на 10ти во месецот, а јас еднаш земав на 28ми јан, еднаш на 10 феб, сега немаат земено уште а јас денес добив породилно. Мислам ( ама само мислам) дека не е поврзано со платата од фирмата. Инаку разбрав исто така дека ако ти истече договорот или фирмата се затвори, дека се пријавува како невработена во завод ( пак мислам завод дека беше) и од таму законски 9 месеци исплаќаат породилно. Може да не е точно, така ми кажаа на мене.
Абе и јас така мислев ама таков одговор добив од таму. Нема никаква логика ама тоа е. Не гледале секој месец ама ете. Шо ги знам бе, се пренапнав. Добив пари веќе потрошени.
Ако се пријавиш во завод како невработена не можеш да земеш породилно☺мора да отвориш додека си сеуште во работен однос а потоа фирмата и да се затвори додека користиш породилно пак си земаш☺јас бев во таква ситуација и додека ѓи средив документите баш се изнамачив
Da jasno mi e, tuku sakam da prasam dali voopsto ke zemam bidejki firmata veke dva meseci nema prefrleno plata
Znaci prva i vtora grupa dobija porodilno...tretata koga e znaete...jas eden mesec vo vtora eden vo treta grupa izgleda zimam ) sega mesecov ne zemav vo vtorata
i mene ne mi pustija,obicno sekoj 15ti zemav sega nzz so e ova,ama kako i da e mora da ni dadat do 20ti taka?