@sofi2107, @TutiFuti може да ти помогне околу тоа, ако добро се сеќавам, се породи пред термин, ама не знам што направи со породилното, мислам дека успеа да земе.
24.04 ми е краен термин. Али бебе ми го водат 1ипол-2 недели пинапред уште од старт ( со ивф сум јас) и поради историја и све морам со царски. Па гледаме да го фатиме ова со Трудничково хахаха. Преска се распрашавме кај женава што работеше таму ( од лани у пензија) и како што ми кажа и ти и она потврди. Најмалце 180дена, на 06.04 се навршуваат точно 6 месеци стаж и слободно од 7ми април можам да планирам Фала ти сепак на све
Го фаќаш сигурно, еве каде е петок. Паричките се добредојдени, но дури и да не успееш не му се секирај. Помини ти со лесно на породување. Бидете живи и здрави, се е друго небитно.
Софи фаќаш без грижи. Него нас ќе ни дадат ли породилно пред Велигден онака баш да не израдуваат или ќе не „фарбаат“ до вторник после?
Мене првиот пат на 28ми јан, па 10 феб, па 15ти март... Не е иста датата ама тука се ко што гледам (освен првото во јан што беше и породилно и боледување последно, овие само породилно се во прва половина на месецот) . Нека тераат така. Да се редактирам и 17ти е неработен дури 18ти мислам може (ако е по Велигден а се надевам нема )
Јас фатив врски во завод се водев како од 19.12.а во совијално од 19.01и потоаи таму средиа и ми стихнаа за два ипол месеци породилно. Но сега еве не знам на 17.04ми навршува 9м сами го затвораат породилното или треба да појдам јаснда го затворам. п.с сга не знам дали за март да чекам породилно или само полоина за април? случајно да не им текне да пуштат породилно сга?
Да прашам далу некој има слушнато за ова: После трудничко ако мајката остане без работа демек имало некој придонес да го кажам од државата. Демек ке ти дале пари дали за еден месец или незз како. Мене газдата ми кажа исто ми кажа и како се вика тоа. А вчера и едни други ми спомнаа сум имала право некое и каде да се обратам да прашам.??????
Мајки после колку време од кога се породивте ви пуштија породилно? Јас се породив на 27.2 а на 13.3 е поднесено барањето,кога да очекувам пари?
Важи јас барам по интернет но не најдов до сега..... А имам роднина во социјално но срам ми е да ја замарам. И сега се канам да се јавам ви социјално али и тоа ми е срам да си пукнам
Не само после трудничко, за било кого важи тоа, ама само ако добиеш отказ од било која причина. Сама ако си одиш, не следува. Мислам се зема 70% од платата, и тоа може да биде неколку месеци, зависно колку години стаж имаш. На пример, за 4 години стаж, добиваш надоместок 6 месеци.
Каква треба да биде причината? Ете јас требаше да почнам пред неколку дена ми заврши породилното сега ми викаат немало работа доволно. Ама според закон нема да ги гонат нешто нив?