Ne e sekogas taka mojata firma nemase pusteno dva meseci plata i koga se javiv vo fzo mi rekoa dodeka ne pustat nema da zemam plata a sepak zemav ama na kraj od mesecot, prviot mesec zemav na 12 pa na 22 pa na 27, taka da ke zemes sigurno samo mn kasnat, a eve za ovoj mesec uste nemam zemeno posle praznikot samo jas i ti so pari ke bideme sreken praznik na site
Јас заборавив да кажам дека земав породилно во саботата. Најверојатно пуштиле петокот ама немав проверено.
Мајки, ај да ми кажите, сакам да искористам стар одмор кога ќе ми заврши породилното. Дали треба да одам на работа некој ден, па да го земам одморот, или можам да си го надоврзам на породилното?
Мене не ми направија проблем и само со претходно известување и барање ми го споија стариот одмор со породилното, без да правам преким. Мислам и очекувано и нив им беше зошто во спротивно треба да ти ги исплатат деновите, а ретко кој тоа го прави.
Фала за инфо, ама секако мора да се платат тие денови. ФЗО си плаќа за дел од месецот, другиот дел секако фирмата си го плаќа, оти сепак е платен одмор, не е боледување или неплатено отсуство.
треба да ги известиш барем јас направив така. Во случај ако не ти дозволат или ти несакаш да го искористиш ти исплаќаат за тие денови од одморот стар.
Две години мене ми пропаѓаат денови од одмор и не ми исплатија ни денар... Поучена од сопственото искуство од тогаш користам се максимално
Нема потреба фондот... Со нив си начисто знаеш до кој датум си под нивна капа.. Одморот со работодавецот.. Мада мислам дека покрај сите трубења за заштита на трудници и родилки никој нема да направи проблем за некој 10тина дена одмор... Сигурно ќе ти дозволат
а зашто фондот? нема потреба. и јас ке користам одмор, само на работа ке пријавам дека ке користам и колку дена и тоа е тоа.
Морам да ги известам дека ќе користам одмор, поврзана сум со фондот. Во здравство сум. За секое отсуство подолго од три дена мора да бидат известени. Таква ми е работата.
Се надевам ќе има и кај мене деновиве. На работа им пуштиле плата, така да кај да е, тука е и мојата сметка да мрдне од 0,00.
Vaka da ve prasam jas ne znaev deka za prvo dete sledi I od centar za socijalno,pominaa 7 meseci otkako se porodiv toa veke ne vazi taka,Sega veke nemoze da se zeme? I uste nesto na trudnicko sum do 27 april,a na 13 ti zemav plata dali ke mi gi isplatat ovie denovi od 13 do 27?