Паричен надоместок-породилно

Дискусија во 'Бебе' започната од ikame, 7 јуни 2013.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    I denes nisto. Ufffffff

2. bucale

bucale Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    Кај мене неколку пати парите на сметка ги гледам дури после 9 и пол .Да не губиме надеж!

3. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    дали е донесен овој новиот закон за родилките или се уште не е изгласан? не сум вработена, ама имаме пријатели кои може да ме осигурат за да можам после да земам породилно, но да не биде после тоа тие да треба да плаќаат...

4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Не е изгласан сеуште, а секако и предлогот е за од 2016та година.

На fifi16 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Нема банка што работи во 9.30 навечер а и нбрм не работи со толку па да порамнуваат уплати навечер, или електронски ако покасно дава информација ама и тоа не ми се верува.

6. bucale

bucale Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    Да,нема банка па и трезорот работат до 16ч јас нон стоп проверувам електронски и така покасно се појавуваат парите.

7. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Mene sekogas i plata i boleduvanje mi pustaa posle 3 satot. Vo Septemvri proveriv na 7 ni pustile, moze denes sa ne izraduvaat.

На bucale му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Не е донесен, дури не е ни во процедура.

На fifi16 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки како иде ова со паричниот надоместок? Се породив 9 октомври, поднесовме документи во социјално на крај на октомври. Кога од прилика би добила прва исплата?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.181
    Чоколадке јас после два месеци за прв пат зедов :)

11. bucale

bucale Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    Исто и јас после 2 месеци земав откога го отворив породилното

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала ви женски. :* Добро ќе ми дојдат пред нова година:wasntme:

13. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Во оваа држава се е лудо. Два дена си ги кинам нервите и на крај ќе завршам со Лексилиум. Ај да објаснам за да знам дали некоја од вас имала исто или слично искуство...
    Се породив во март 2014 а претходно две години работев во маркет. Со газдите немаше никаков проблем. Пензиско и здравствено бев осигурана... Плата редовна... На боледување заминав дента кога се породив. Земам редовно (со закаснување од два месеци) надоместок од социјално. Значи сето тоа е во ред, без никаков проблем. Вчера одам да си го заменам матичниот лекар (стариот ми замина под пензија) и сестрата ми вика - ти не си осигурана!!!!!!!!! И вчера и денес цел ден трчав горе - долу и пак не ми е јасно.
    Здравствено осигурување имам последно за октомври 2013?????
    Како јас одев кај матичен гинеколог? Како се породив? Како земам пари од социјално? Сите ми креваат раменици. Газдите, пред два месеци, го затворија маркетот каде што работев и заминаа странство. Каде јас треба да се обратам??????
    На крај, денеска, мојот нов матичен лекар ми вика - „Да не те паничам ама се е можно. Да не ти стигне да ги враќаш парите и да го плаќаш приватно породувањето. Кога ќе ги прават завршните пресметки за 2014 може да ти стигне се да платиш“
    И сега што??????????

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.181
    Anina консултирај се со правно лице.Како што сама рече луда држава е можат да те зезнат.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Најдобро е да отидеш во Фондот за здравствено осигурување и да видиш што е проблемот и зошто во системот така се појавуваш. Нема шанси ако си земала плата од октомври 2013 до март 2014 да не си била осигурана и нема шанси да почнале да ти исплаќаат породилно ако имало прекин или било каков проблем (да не биле плаќани навреме придонесите). И колку што јас знам од Фондот ги исплаќаат тек кога ќе помине платата за другите вработени (во фондот им стигнуваат декларациите од УЈП) и ако не била помината не би ти ги исплатиле ни на тебе - така да немој да се секираш, нема шанси да треба да ги враќаш парите...сигурно е само некоја грешка во системот...

На leona83 и anina им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Јас знам дека тие што не се вработени сами се пријавуваат во социјално еднаш годишно. Доколку не се пријават автоматски ги бришат од систем. Маркетот се затворил па оди прашај си директно во социјално, таму најдобро ќе ти објаснат.

На iki26 и anina им се допаѓа ова.
  17. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ама јас бев во Фондот за здравствено осигурување и таму не знаеа што да ми речат. Почнаа да ме префрлаат од еден на друг шалтер или канцеларија и на крај останав без одговор. Значи во нивниот компјутерски систем излегува Без осигурување од октомври 2013. И тоа запишано со црвено. Јас лично видов со свои очи. Па ме испратија да се осигурам под мм за да може матичниот лекар да ми препише лекарства. И од денес најверојатно ќе ми го прекинат и социјалниот надоместок бидејќи сум осигурана под сопругот. Туку ич не ми е гајле за 8000 денари ама ме мачи тоа што сум го земала до сега и породувањето плус. Што ако им текне дека треба да платам приватен Царски рез?
    А маркетот се затвори пред точно месец ипол па можно е да не ми исплатат за последниве два месеци.

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Тогаш и јас како и Joy1 би те советувала да се консултираш со некој адвокат и да видиш што во таков случај. Искрено јас првпат се сретнувам со ваков случај.

19. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Во оваа држава страв да те фати од никаде ни крив ни должен да го јадеш може за ништо,искрено анина ти не си крива за ништо,барај добар адвокат само и никако не дозволувај ти да ги платиш тие пари,кога не си добила никакво известување за ситуацијава требало барем од социјално да те известат дека никаде не си осигурана ццццццц

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мислам дека не е возможно ниту да земаш пари од породилно ако не си била осигурана од окт.2013.
    Друга работаж проверуваат во болницата, како инаку би ти рекле о денари прес испуштање од болница. Ти имаш и документ, отпусна листа и не се замарај. Некаде има грешка ама каде, ќе треба многу да трчаш за да дознаеш или да фатите некој од соц.да се заангажира подобро за инфо.