Јас се породив почеток на април а писмото ми стигна почеток на јуни, значи негде после 2 месеци. Ама па мислам пред да ми дојде писмото ми пуштија породилно. А каква врска има писмото со породилното? Не ти пуштаат пари или? Мајки кога отприлика ви стигнаа парите за првородено дете (тие 5000 ден) ? Да знам дали да чекам, или да се јавам да прашувам, затоа што големи се шансите да се зафрлени документи во прашање, односно нивна грешка.
Мене ми стигна писмо за породилно дека треба да ми плаќаат редовно секој месец, не знаев дека и за тие 5000 ден претходно треба писмо да стигне, што значи и мене ми нема стигнато.
Здраво мајки Да ве прашам колку прегледи треба да има заверено матичен гинеколог во мајчина книшка за да ми одобрат еднократна помош за првородено дете?
јас се породив 14 мај за две нед некаде ми стигн тоа писмо и со тоа отидовме во социјално па в банка да се потпишам пред недела ипол па ова за породилно ми стигна решение а и од општина пари ми пуштиа за прво дете минатава недела се чекаат следниве сеа @Lady*Bug на некои мн касно им стига чекаат и месец два се има случено пари легнале на сметка а писмо од после стига а колку што знам и јас исто лично морав да се потпишам од коа стаса писмото в банка отидовме а изнесов бебушка уште по сабајле а 20 дена да беше она тогаш не дозволувале др да се потпише (сопруг на пр)
Јас чекам пари за боледување. Ми рекоа системот не им работи и нема исплати. Последна исплата била во понеделникот. Други исплати од понеделник.
Јас им пратив маил. Ми одговорија дека одобрено мо е, исплата од понеделник. Отворено боледување имам на 02.05,породена сум на 11. 05
Некоја елизабета одговара на маилови. И мене ми пиша така, па дојде понеделникот и ојде, пари немаше, па мм директно им отиде во фонд. Наводно системот не работи, па очекуваат неделава да се среди. Крш се.
Чек сега не сфатив,откско ке стигне идеш директно во банка или пак во социјално? Јас кко што знам само во банка идеш после решението,прашувам за еднократната помош од социјално
Zdravo 5 minumum pregledi treba da imas =D A dali e mozno samo opatina Bitola da ne dava pari za novorodence?Skoro sekoja opstina dava. Ima nekoj od Bitola na forumot da ima zemeno od opstinata? Se javiv da prasam se cudeja =D
и ја несфатливо ама сум пишала значi мила стига писмо на него пишуваше да се појди веднаш во соба таа и таа во социјално е јас таму не појдов маж ми отиде и нз дал му дадоа нешто ама сиг му имат дадено некоа потврда и од таму појде во тутунска банка и таму издадоа потврда лист нешо и мораш лично да се потпишиш не даваа тој па ајде сите в кола и в банка за еден потпис тоа беше уште пред 3 нед пари сеуште нема само од општина за прво дете ми пуштиа до сеа породилно се надевам од месецов ќе почни да иде
фала за информацијата мене матичниот гинеколог само 3 ми има заведено во мајчина книшка прегледи. Ке видам дали ке сака да допиши уште неколку
Види зборни со сестрата би требало да излезе во пресрет. Мислам дека има рок од еден месец за поднесување распрашај се и за тоа точно да го запазиш рокот.