Паричен надоместок-породилно

Дискусија во 'Бебе' започната од ikame, 7 јуни 2013.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.142
    Јас во 8 месец со толкав стомак трчкарав низ фондот, бидејќи некој таму неписмен "по грешка" стиснал delete и ме избришале (самостојно сум осигурана, инаку) На крај завршив кај директорот. Едвај се среди. Таму ти е катанга, никој ништо не знае. Мој совет ти е решението да го бараш во фондот.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не чекав и бев кај адвокат да прашам. Сега доаѓам од кај него. Не ми делуваше како оптимист. Не го ангажирав туку само разговарав со него и ми објасна дека тоа не е така едноставна и лесна работа. Ако не сум била осигурана за време на породувањето следи наплата за извршена здравствена услуга а исто и за сите други прегледи како и за парите од социјално. Јас всушност треба да барам каде е жариштето на проблемот. Доколку е во фондот за здравство, тие сами треба да го средат тоа. Но, доколку(а според него постои голема веројатност) мојот газда ме одјавил во октомври 2013 а работите во системот на фондот, одреден период останале непроменети, па јас сум се породила и сум земала паричен надоместок, пак ќе треба да ги враќам парите. Промената на моите податоци би можела да се случи со промена на матичен лекар бидејќи претходно автоматски го отварало осигурувањето.
    И пак ништо не ми е јасно!!!!!!!!!

3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    А да го исконтактираш сметководителот на поранешните газди ? Он сигурно знае до кога си била пријавена.

4. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ај утре ќе одам во фирмата која водеше сметковотдтво. Фала за предлогот. Јас веќе не можам да размислувам.

5. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Anina, ако си земала плата на трансакциска за месеците од октомври до март нема шанси да не си била пријавенa...

6. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Каде се пријавува за трето дете?

7. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Целата работа била во грешка од фондот. Уште и ним не им беше јасно ама по некоја случајност во октомври 2013 (кога си ја земав здравствената картичка) ме имаат одјавено. Никој не приметил а и тоа не знам како. И плата земав преку трансакциска, и се породив и од социјално пари земам и се е во ред а во фондот сум одјавена. Газдите мои регуларно си имаат плаќано се и сега нивниот сметководител ќе ја избрка работата до крај. Во фондот се чудеа. Ми кажаа дека нема потреба од паника, дека се ќе се среди само да се донесат потврдите од платени придонеси. :whew:

На zuto, leona83, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ајде сега расположи се, пушти ја душата на раат.
    Ама државичката ни е катастрофа.....

На anina и joy1 им се допаѓа ова.
  9. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Имам прашање дали некој знае... Знам дека породилното е просек од последните 12 плати... Е сега, ако последнава плата ми е многу повисока од сите претходни, 3-4 пати, дали ќе ја израчунаат и неа во просекот или можно е да ми направат некој проблем?

10. Mei3

Mei3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Едмо пρашање.....дали неκој од вас земал плата (поρодилно) за септ??
    Јас обично земам оκолу 1 во месецот.....но сега сеуште ништо нема......па да пρашам дали е пρоблем само κај мене....

11. bucale

bucale Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    И јас немам земено за септември а земав 3-5 во месецот, се јавив во фондот и им пратив мејл и ми кажаа дека септемвриските исплати биле во тек,ко јас да живеам во друга држава и не знам.Требаше да кажам дека од 20 октомври се почнати уплатите не се сега.И ми кажа да сум проверувала а јас го дупнав телефонов од проверување.

На Mei3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.181
    Јас за септември зедов уште пред цела недела

13. Mei3

Mei3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    И јас го дупнав тел од пρовеρување, ама џабе

14. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    И јас чекам за септември сеуште не сум земала како ми требаат....да не зборам

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ооо, јас за септември џемав на 16 или 17 октомври. Сега ги чекам за октомври ама изгледа ќе почекам.

16. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    1.452
    i jas seuste nemam zemeno za oktomvri a za septvri mnogu kasno Zedov posle 26 oktomvri.
    a na koj mail pisuvas mozes da mi kazes kaj mozam da se obratam i jas?

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bucale

bucale Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    На страната на фондот има еден мејл инфо мислам се викаше или контакт.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fernandez

fernandez Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    51
    мамички да ве прашам ,кога го пуштаат породилното,значи мене воопшто не ми пуштаат ,ни еднаш не земав само проверувам и нема,требе за август,септември,октомври и уште ништо нема,пуштаат редовно и кога?незнам што е проблемот

19. bucale

bucale Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    Имаат ли абер да ни пуштат плата?Ова е невидена работа кредити,памперски,марамици,креми,шампони ,храна за бебето со што ќе му се купи?Нервози до плафон,среќа што сеуште имам млеко .Место да се даваат платите најпрво за родилките ние сме на последна "рупа на свирало".Крајно неодговорно.

На anina, Sunshine3 и Mei3 им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.181
    За октомври уште мислам кај никого не е пуштено.За август и септември јас зедов октомври на крај на месец.Се зависи кога си ги поднела документите.