Јас сакам да ве прашам околу документите за паричен надоместок. Што документи треба да се однесат, каде и кога? Дали може откако ќе го отворам трудничкото или мора откако ќе се породам да трчкам по документи и шалтери? Фала Ви
jas nemam i ne mi e jasno zasto i sto se slucuva, mi kazaa se e vo red i da cekam najkasmo vtornik ama nekazaa koj vtornik
Ако го отворам породилното на пример 1ви Септември, следната година на работа треба да се појавам на 1ви или 2ри Јуни? Заклучно со кој ден се рачуна?
Системски се рачуна, не знам како се смета ама не е точно од датум до датум. Ќе ти се фати некаде крајот на мај.
Што се случува? Ништо не се случува, стандард шема за Мкд услови, не ме чуди... Одмори, неажурност и сл.Останува да си почекаме Ми пуштија за јуни
Jas seuste nemam zemeno od 20 maj nisto i ponataka nikoj ni slusalka kreva ni nisto, kazete sto e fintava ima li "zarazeni" kako mene vakvi Pred dve nedeli mi rekoa deka spremni bile nalozite moi za plata se cekalo nivna kontrola? Wtf
I jas go imam istiot problem so nalozite....na boleduvanje sum od 3 maj i uste nisto Bev vo vtornikot vo docijalno i rekoa sega do petok ke ima isplata ke vidime
Za izvod za novorodeno sto dokumenti se nosi vo Ministerstvo za pravda. Jas vo privatno se porodiv ii mora sami da si podneseme. Potoa sto se nosi od dokumenti so izvodot vo Fond za ostvaruvanje na pravo na porodilen nadomestok. Vo Fond kaj Ceven krst se podnesuva baranjeto ili vo Fond kaj Majka Tereza? Ve molam nekoj koj taze se ova go pominal da mi pise, da ne lutame po salterite. Odnapred vi blagodaram.
Извод се вади од МТВ ќе ти треба извод од венчани оригинал и копија, лична карта твоја и на мт и копии ќе му дадат да пополни барање мислам и дека нешто се плаќа ама не сум сигурна. За породилно би требало од работа да ти ги пратат директно во фонд инаку е кај Црвен крст само ќе им го однесеш и изводот на бебето кога ќе биде готов на раб и они си бркаат работа.
Извод се вади во комерцијална што беше кај камени мост. Л.карти, венчаница, уплатница таму. За Фзо- оригинал породилно, копија од извод од дете, трансакциска копија, фирма ги поднесува електронски, нема потреба од лутање по шалтери
Ti blagodaram. Neznam zasto mene vo Sistina mi rekoa se podnesiva za izvod vo Ministerstvo za pravda? Bas mi nabrojuvase sto dokumenti se potrebni, ama jas uste vo soba-bolnica nemozev se da zapomnam. Za porodilnoto sekoja firma sama podnesiva ili ? Bidejki mojata iako edna od najgolemite t.e najgolema vo svojata dejnost kaj nas za boleduvanje me teraa sama da si nosam vo fond. Oni ne nosele.. Ke proveram utre za vtorovo na rabota..