Парите исплатени од фзом за породилно, се ставаат, се собираат во колоната каде што се пишува платата. И се пријавува во ујп само доколку имаш и било каков друг вид приход на кој е платен персонален данок.
Beti ne reagira veke podolgo vreme, jas poveke od eden mesec i pisuvam i ne reagira, da ne e na trudnicko
Помош! Не знам како да ги калкулирам одбитотците за даночната пријаба од потврдата од ФЗО!! Од на работа си пиши се културно, но од фондот го нема тоа поле и не знам што треба да пишувам во пријабата! Ако мислиш на парична помош што ја дабат општините мораш да прашувас таму. Ако се работи за редовната плата што мора ФЗО да ти ја плати за породилно боледување, тогаш мора фирмата каде што работиш да има платено придонеси за другите работници. Јас еднуш прашав и тоа беше проблемот, од фирмата не беа уште платени на другите. А иначе редовно ми идеше платата негде кон 15ти. Мене сметководителот од фирмата ми кажа дека таа е помош и не се пријабува, брз неа не се плаќа данок!
Пред некој ден една комшика ме прашуваше. Имаше потврда на која пишуваше дека е платен данок. Што значи се пријавува.
Мене не ми стигна потврда од општината, а прашав и на друг сметководител и до сега немаат пријавено помош од општината за родено дете. Утре ке поминам лично да прашувам во УЈП или во општина дури има време!
A za fevruari ne ni mislam koga ke pustat na leto duri garant Ako znaete pisete broj od fzo da prasame koga ke ima isplata bidejki na e mail ne vrakaat
И јас сум една од тие што чекаат пари за пола јануариама уште ги нема Им пишав ми рекоа дека во УЈП е на израмнување,ама тоа им било изговор ..бев во социјално и згрешиле мислеле дека ума проблем во платата со саатите и сега се било во ред и треба да чекам неделава исплата...еве среда дојде уште нема
mene mi rekoa deka baranjeto e modulirano se ceka na isplata od rabotodavecot pa potoa oni ke pustele, vo firma ke zemat i za fevruari plata jas uste cekam za pola januari od fzo, eve i denes nema