Samo sto proveriv kaj mene nema nisto ,a prethodniot mesec imav porano isplata na 16.Ako pokasno nesto ima ke pisam
Да. Од денот кога си пријавена, до денот на одјава, а тоа е после породилно кога ќе те одјават. Мислам беше минимум 18 месеци за надоместок.
S amo sto dobiv izvestuvanje pred edna minuta elektronski proveruvam ima pari kaj mene ajde I kaj tebe moze ke ima
Непрекинат стаж. Значи ако си немала дупка измеѓу и од претходно се брои. Не ме фаќај за збор, не сум сигурна за периодот. Најдобро е да прашаш во аврм.
Прочитав на фб во ЖДМ дека неКоја жена се јавила и и кажале ако вчера немало пари во четврток сигурно.. као демек пон и четврток ќе пуштале.. кај мене имаше вчера после 3 месеци
Кога го зедовте првото породилно? Јас сум од 03.07 на породилно а се породив на 17.07 да чекам ли овој месец или да не се надевам залудно
Женски,вработена сум со договор на определено време,ова ми е веќе 6 ти месец во фирмата,а бремена сум 9 та недела.Доколку ми го продолжат договорот после јануари,ќе ми следува породилно?и доколку не ми го продолжат договорот,не ми следува породилно,така?
Треба да си вработена во фирмата до крај, додека не го отвориш боледувањето. А претходно треба да имаш минимум 6 месеци кои ти веќе ги имаш.
@NoU-NoLove Прво, треба да кажеш на работа дека си бремена. Во тој случај не смее да те избрка додека си трудна и на породилно. Ако те избрка, со тужба, по најбрза постапка го добиваш спорот. Инаку, за да земаш породилно треба да имаш 6 месеци непрекинат стаж пред да се породиш, т.е.пред да го отвориш породилното. А, ако немаш 6 месеци или не работиш/немаш договор, не следува ни породилно.