Здраво на сите, да ве прашам дали некоја знае како го пресметуваат породилното отсуство? Просек од плата од последни 6 месеци или 12? Бидејќи мене изминативе месеци ми варираше платата.
Ако има прекин во последните 6 месеци пред отворање на породилно не следи. Се зема 6 месеци непрекинато или 12, кое го има.
Очигледно просек од 12 м. Јас мислев ќе ми биде колку што ми беше платата ама не, помалку земам породилно пошо до декември земав помала плата. Си извадиле некој просек они
Знам дека мора да има 6 месеци непрекинат до денот на отворање за да и следи породилно. Коментарот ми беше за прекин во смисла имала на пр.8 месеци непрекинат до отворање, а претходно прекин од некој ден и друга работа.
За да земеш породилно, мора да имаш минимум 6. Се што е од 6 додека да стигнеш до 12, го земаат како податок за просек. Ако имаш12 или повеќе, тогаш просекот е од последните 12.
imav i ja promena vo plata pred da zabremenam pred godina dena ama epten pomala mi ja presmetale od prosekot u poslednive 12 meseci..ne razbiram kako presmetuvaat. mozno li e da se greska? p.s ne znam dali ima nesto povrzano sto bev na patoloska bremenost.
Патолошката не игра улога. Мора да е просек од 12 месеци. Освен ако немаш плата поголема од 90к. Тогаш се исплаќа макс 4 просечни плати. Околу 88к. Патолошката не игра улога. Најубаво прашај.
Затоа праќаат решение и ако имаш забелешки може да реагираш мислам во рок од 8 дена по прием.. грешки се прават во секоја професија.. јас би реагирала .. јави се уште денес... Не игра улога што си била на патолошка ..
Deneska zborev so poznata sto mi ja pravese presmetkata, i igralo uloga patoloskata sepak. Kako i da e, kolku se tolku se.
Јас бев цела бременост патолошка, зимав 70% плата, сега земам 100% породилно. Ова да не нашле нов начин да поебат народ, или од фирма пријавиле помала плата?
@eli25 @DuchessAnn ne znam, i mene mi padna cudno, zatoa reagirav kaj prijatelkava. Eve ako ima nekoj sto bil periodov na patoloshka i sto otvoril porodilno sega neka pise kakov e kaj nego slucajot. Plus kaj mene imase promena na plata pred da zabremenam i ostanam patoloska. Navodno gi gledale isplatite na izvod sto se...vo poslednite 12 meseci i pravele prosek.
Нема измени во законот ... а и таа "пријателката" свака и част. Најлесно е вака да те откачи . Тогаш со платата има врска штом промени си имала Провери си го тој дел .
Кај мене правеа корекции на плата од работа за кариера што не ни даваа уназад неколку години во државниве институции, па колешките се потрудија со таа корекција и новите пресметки да пријават во Фонд, неколку стотки месечно плус беа, па им успеа. Провери од работа што пријавиле, Фондот гледа од фирма/институција што е испратено. Едит: Мене ми мириса дека од работа нешто ја зезнале.