Da prasam eve ovde ke pocnam so porodilno od dr mesec ama vo mart sakam za germanija da odam ke zemam viza i ako se prijavam tamu za lecenje ke.mi se ukine ovde porodilnoto ili ke si.go zemam du avgust kako sto e
Znaci nema da ima gajle sto ke bidam tamu prijavnea ama za stalno ke odam so vizna mazot mi e tami sega sme vo procedura za mene cekam termin za viza
Тоа тие исто зимаш пензија од тука а живееш во Америка пример. Да беше така пензиите ќе им ги скинеа на сите иселеници.
Da kukle. No pisav i za firmata, bidejki koga go prasav knigovoditelot koga ke zemam paricen nadomestok od fond, inace jas sum na boleduvanje so patoloska b. Mi rece, koga ke se napravi presmetka za plata na drugite vraboteni vo firmata istata treba da ja odnese fo fonot pa od fondot da mi pratat pari. Sega za mene si kazuvam jas kaj sto rabotam. Koleska ona pa e na porodilno zema paricen nadomestok isto vreme so mene. Koj da gi znae kssto pravat i vo fond i vo firma na koj kako ke mu se pogodi.
Може ли да ми кажете како се отвора боледување,кај матичниот гинеколог ли се отвара,и се носи само во фирма,па откако ќе се породам што документи се носат во фонд. За жал сама мора да си ги средувам и носам документите,од работа воопшто не се замараат и занимаваат со тоа,па барем да знам како иде етапно? Прелистав страни наназад ама не најдов конкретен одговор.
ќе земеме ли денес плата? да не му стигна на некој? Боледување ти отвора гинекологот, за тоа ти се договараш со него кога сакаш, односно до кога планираш да одиш на работа. Бидејќи нема веднаш да ти го дадат листот, на работа само кажуваш од кога ти е отворен за да знаат до кој ден си на терет на фирма. Откако ќе се породиш, ти даваат отпусно писмо од болница. Веднаш поднеси за извод бидејќи за него највеќе се чека. За тоа мислам само треба венчаница и лични карти од двајцата- копии. Изводот, породилното и отпусното писмо и копија од трансакциска носиш во фзом и ако е се во ред после 2 недели ти е прва исплата. Понеси си и здравствена книшка од тебе или сопругот за да можеш и веднаш да го осигураш детето