Државата преку министерство за социјала дава еднократна парична помош, за прво е 5017 за второ околу 20.000 мислам а за трето не знам. Ако си од Скопје документите се поднесуваат позади тутунски комбинат во бараките, меѓуопштински центар за социјални работи. А пари дава и општината, К.Вода е 6000 Центар е 7000 Аеродром мислам дека е околу 5000 и така, зависи секоја различно.
Може некој да ми објасни како оди за породилно... 1.Работиш и си пријавен на НЕОПРЕДЕЛЕНО е првиот услов за да задржиш работата? Ако си на 3 па 6, претпоставувам нема да ти продолжат договорот и тоа е тоа? 2. Имаш фиксна плата на сметка од 25000 ден, во тој случај колку би земал?
Знаеш некој што земал веќе пари за 2ро дете? Јас мислам се уште не е усвоен законот... 1. И да си на поределено време кога си бремена мораат да ти го продолжат договорот. Никој не смее да остави трудница без работа. 2. Ако ти е иста цело време платата 12 месеци наназад ќе земаш 25 000.
А доколку ти шарала платата, како што ве разбрав се смета просекот и така се формира износот... Просекот од цела година. Ок, фала на брзиот одговор.
има ли некој некаква информација кога би пуштиле породилно ептен нешто каснат обично на 20ти а понекогаш и порано ми стигаше сега уште нема
На породилно сум од јануари но сеуште ми нема стигнато ниедна исплата... Каде можам да се јавам за да прашам што е работата? Очекував еден месец да касни но не повеќе Некој исто како мене има?
Zavisi koga ti se podneseni Zavisi koga ti se podneseni dokumentite vo FZO. Ako se podneseni vo januari bi trebalo da imas isplata, jas podnesov na 21 januari a veke imam isplata i za fevruari.