Мене денес ми пуштија породилно за март, се породив на 28.03. Ептен брзи овојпат. А решение уште не ми стигнало.
Од фирма ми поднесоа, ама знам те читав кога пиша дека кај тебе се поднесени документите мене се уште не ми беа поднесени. Значи кај и да е и тебе ќе ти пуштат.
Pocituvani mamicki dali ste za prodolzuvanje na porodilnoto bolesuvanje od segasni 9meseci na minimum 12 meseci.Nie se zalagavme uste pred 2godini no sega e neizbezno ima epidemija na morbili a nevakcibirani bebinja nemoze vo gradinka a i niedna majka ne bi dozvolila.Se raboti za nasite najmili.Za podetalno organiziranje na protesti i prakanje emailovi i pisma do nadleznite priklucete se na facebook stranata 450 porodilno.Pozdrav i se nadevam ke uspreeme.
Прво да се извинам што толку долго не сум на форумов,бога ми со три деца не баш имам време за ништо... Инаку еве мај веќе јас уште немам породилно,очекував вака да касни не ми е чудно ни месецов ако не ми пуштат
Kade se obrativte za podatocite za presmetkata za ujp... Mene doma ne mi stigna nisto... Od kade da izvadam izvestaj za uplatite od ujp ili socijalno
Мене уште неотидена на породилно ми рекоа да планирам да се вратам на 6 месеци, тек па 12 никој работодавец не би се согласил. И од сега не знам што ќе правам зошто ќе немам кој да ми го чува бебето (нема слободни баби).
Мислам дека кога се враќаш порано на работа од породилно, пак ти следува 50% од плата од фондот, плус платата што ќе си ја земеш за работата. Или ако се согласи газдата да ти дава плата на рака и од фондот да продолжиш да си земаш цела плата. Барем ќе имате повеќе приходи тие месеци, да можете да си најмите помош кога веќе мораш да се вратиш на работа. Не знам сигурно дали е вака, ама кога отидов на породилно, мене ми беше ова понудено од газдарицата, ако сакам по своја желба да се вратам порано на работа. Да бевме напредна држава ќе можеше да го тужиш газдата што те приморува да се вратиш, ама и јас да сум во таква позиција најверојатно би скратила породилно за да не изгубам работа.
Лично јас не, ама прочитав во групите на ФБ дека прашале во фонд и дека ќе имало деновиве. Јас само што проверив, кај мене нема.