И моите пуштаат на крај на месец за тековен плата, ама од фонд ништо немам уште, ќе треба да пишувам на Зокито изгледа!
мајки бев до фондот уплати ке има денеска и во текот на цела оваа недела па дури и во текот на наредната недела.инаку парите легнуваат после 16 часот..е сега на кој како ке му се позлати среката на некој денес на некој друг ден...
Јас додека земав, никогаш не ми каснеле до толку. Земав со еден месец прескокнување. За септември земав во ноември, и тоа почетокот. Тука читам закаснување и по 3-4 месеци
Ni kaj mene nema...podobro ke mi bese da bev penzioner za niv sekoj mesec ima...ili da si odev na rab, tamu i pred vreme zimav...se samo ne se isplati da si na porodilno...zalosno...
Navistina e zalno sto razmisluvame taka. A najmnogu me nerviraat kampanjite za treto dete. Pa dobro bre od sto ke ziveat prethodnite deca, dodeka cekame kako na mene eve veke 4 meseci da mi isplatat porodilno.
"majka2, post: 2314490, member: 98340"]a be utre cetvrtok ke da e hahah[/QUOTE] A be otupevme doma,ne znam sto den e ...bitno denes ke se proluftirame ima kakvo takvo soncence I nema da vrne a pari mozda na nekoe drvo ke najdeme haha
Toa i e frustracijata, trula e taa drzava kade penzionerite se motor na opstestvito, a koj znae dali jas voopsto ke docekam penzija. Za penzii ima pari, za subvencii ima pari a nas majkite od zdravi, vredni i vraboteni ne napravija socijalni slucai...bedno i jadno...
Добро бе мајки има ли некоја што нема земено плата т.е. паричен надоместок за Ноември? Јас сум всушност на трудничко боледување - ризична бременост ..као демек јас сум ризичен случај да седам дома а од што ке живеам еден Господ знае 3-4 месеци без плата веке нема ни од каде да позајмам а трошкови еден куп, минимум секој месец треба да одвојам 3000 денари за лекарства и плус патни трошкови и прегледи во Скопје е па нема смисла веке ставрно претеруваат! Ке морам да пратам писмо до министерот па нека виде он како живееме ние трудниците или новите мајки а не само мед и млеко на телевизија да кажуваат! Бадијала звонам на сите тел. броеви на ФЗО - демек прашај си за своите права а кога ке прашам немаат одговор-Прашај си во вашата општина! А кај нас пак само си ја префрлаат топката од фирмата на фондот!
Ама ти не си породена? Тогаш не можеш породилно да земаш. Јас исто имав ризична бременост и не идев на раб .Односно јас одев една недела па две седев дома.Матилниот ми отвараше боледување. А плата си земав на истиот месец ко и сите вработени сами мојата беше намалена бидејки помалце денови идев.Со фзо уопште си немав допир тогаш.