Imam edno prasanjeto dali ako si bil na bolovanje poslednite tri meseci ne te sleduva 100 % porodilno nego ke bide prosek zemeno od porlednite tri plati?
По правило, надоместокот за породилно е просек од последни 12 исплатени плати. Јас првите 4 месеци бев на патолошка, односно со комисиско боледување и последниот (9 месец) бев на боледување од гинеколог и општ матичен. Сега зимам породилно 100% колку што ми е и платата. Искрено и мене не ми е јасно, односно ми нема логика. Ако е просек од исплатени последни 12 плати, тогаш треба да зимам помалку.
Не ти се намалува поради боледувањата. Тебе ти исплаќале помалце ради тоа, но во пресметката за породилно е според тоа на колку си осигурана, а тоа е фиксно.
Знам душо јас еве имам исплата за трето дете денес убаво би ми дошло и породилно да пуштат сега има време уште
Мајки породилното ми е отворено од 17 ноември,кога да очекувам прва исплата? И прочитав дека треба да добијам некакво решение, но немам ништо добиено
Се зависи кога си доставила документи од тогаш се чека исплата.На пример јас породилно отворив на 6 август се породив н 7ми а доставив документи некаде на 20ти септември и штом ди доставив документите чекав околу 2 недели а некогаш може и цел месец