Паричен надоместок-породилно

Discussion in 'Бебе' started by ikame, Jun 7, 2013.

1. Milicko*

Milicko* Истакнат член

За породилно ти треба боледување од матичен гинеколог и извод на родени. За надомест за новороденче ти треба извод на родени и потврда од гинеколог дека е првородено и копија од твоја лична карта и од сопругот како и број на трансакциска сметка на која треба да ти уплатат. Се поднесува во центар за социјална работа и тоа во општината на местото на живеење. Од таму ќе ти дадат потврда која мораш да ја однесеш во банката каде ќе те исплаќаат.

malecko5 likes this.
  2. malecko5

malecko5 Популарен член

Фала многу :)

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Нема што да потпише,тоа не е отказ туку истекување на договор
    @mama*rose ако си при крај отвори породилно така нема да смее да те одјави иако ти завршил договорот. А ако не си при крај договори се со некој што има фирма да те пријави да си платиш придонеси тие неколку месеци,за да можеш да користиш породилно,но гледај да нема прекин ни еден ден.

Milicko* likes this.
  4. mama*rose

mama*rose Популарен член

Не се работи за мене туку за моја пријателка трети месец бремена отишла на преглед и немала здравствено осигурување а никој не и ни кажал дека ја одјавиле

5. Milicko*

Milicko* Истакнат член

A dogovorot do koga i e?

Sofi.ja likes this.
  6. лукајана

лукајана Истакнат член

Не мора да значи дека ја одјавиле може не им се платени придонесите. А оди на работа?

7. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Ако разбрав добро женава е на патолошка и веројатно не оди на работа

8. mama*rose

mama*rose Популарен член

Избркана е од работа без образложение како што кажав тоа го дознала на преглед кога и кажеле дека нема здравствено осигурување
    Работеше со договор на дело а договорот е истечен на 1 февруари
    Тоа ме интересираше дали смее да биде избркана од работа без никаква најава и дали би можела да ја тужи фирмата

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Во иста ситуација сум,за жал ништо не може. Таков е законот само тие што се на неопределено ги штити,како тие мајки и деца да се вип личности во државава,другите небитни.
    Кај мене истекуваше договорот 45 дена пред термин,па отворив породилно и не ме одјавија,кога ќе ми заврши ќе ме одјават.

10. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Ако договорот и бил до 1 февруари значи не е избркана, тоа ми беше поентата. Немора да и дадат образложение, за жал. Мислам дека нема никакви шанси на суд по ова што го кажуваш.

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Дали мoжеш да влечеш бoледување? Ималo oпциjа да се земат плус два месеци трудничкo требалo врски незнам баш какo иде тoа.

12. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Незнам за што точно ти кажувале ама породилното трае точно 9 месеци или во денови 270. За близнаци е само подолго. Друго платено продолжено породилно нема.

13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Има oпциjа jа збoрев и сo педиjатарoт. Нo ми пoтенцираше дека треба врски за да му се пише на дететo диjагнoза пример дека е слабoкрвнo. Прoдoлжуваат на 2 месеци сo 70% плата.

14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Може се зборело низ темава ама сакам да прашам и доколку некој е запознаен ако не друго нека ми пише во ЛП. За неплатено боледување што треба да се направи? Знам тато земаше за мама кога сите боледувања ги искористи и веќе немаше што а жената беше со мозочен удар и зеде 3 месеци неплатен одмор. Така нешто беше.

15. Andra

Andra Популарен член

Тоа е боледување за дете ама сега изменија за слабокрвност само 15 дена даваат треба да се има посериозна дијагноза и од приватни клиники не признаваат конзилијарно мислење само од државна болница.Ова е за термински родени деца ,за предвремени знам дека може до 3 години да се оди на боледување ама пак мора да се има причина посериозна.

Larahappy likes this.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да, не се должни да го продолжат договорот, не требала да каже дека е трудна. И мене ми истекува договорот додека сум на породилно ќе видиме дали ќе ме вратат.

17. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Ама тоа е друг вид на боледување за дете до 3 годишна возраст. Државата ги плаќа тие 70% ама треба да си во работен однос.

18. slavica999

slavica999 Популарен член

Со договор на дело не штити Законот ама баш ништо, да била со договор на неопределено време во тој случај може да тужи. Доколку би била со договор на определено време најверојатно би ја држел газдата до момент на отварање на породилно и толку.
    Такви ни се Законите, за жал.

Член 170-а од Законот за работни односи ако ти е за чување на бебе/дете
    -По завршување на отсуството од работа поради бременост, раѓање и родителство,работничката има право на неплатено родителско отсуство до три месеци во периодот до навршување на три годишна возраст на детето,во најмногу три дела,заради грижа за детето.
    Доколку сакаш неплатено отсуство од работа тогаш член 147 и можеш да земеш 3 месеци неплатено

19. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Зависи дали сакаш обично неплатено отсуство или неплатено родителско отсуство. Не е тоа боледување затоа што го регулираш со работодавачот преку поднесено барање. Со доктор тука немаш работа.И ова родителско отсуство си има последици како тоа дека не ти тече стаж ниту придонеси и мислам дека немаш ни здравствено осигурување.

marchi-cool likes this.
  20. T.G.

T.G. Истакнат член

Jas sum na dogovor na opredeleno vreme i na trudnicko sum, pa mi go prodolzuvaat dogovor.

Milicko* likes this.