Термин за пораѓај ми е 11.06.2020,дали е можно така да се спои од 21.04.2020 да земам 15 дена од матичен генеколог до 05.05.2020 до 34+6,па 1 недела од општ до до 12.05.2020,лански одмор од 8 дена и до оваа година ми даваат 10 дена другото после пораѓај?
Јас треба да земам прв пат породилно, за декември и јануари. Ми рекоа во рок од 7 дена по поднесување на документи ќе има, поминаа 17 ама небитно. По кој редослед пуштаат пари, по прва буква од презиме или како им дојде?
Јас на породилно сум од 01.01.2020 и искрено пријатно се изненадив денес ми стигна на сметка породилно. Кога поднесов документи (на 28.01) ми рекоа за 2 недели ќе има исплата. Мислев ќе чекам 3 месеци ама не било така
породилното можеш да го отвориш 30 дена пред термин. Било кое друго боледување до 40 дена пред термин.
Значи од матичниот треба порано да си земам породилно штом е 40 дена пред термин?мене според големината на плодот ми пиша во извештсјот 18.06 недела плус
Има некој друг што исто има земено минатиот месец на 16ти и нема земено породилно за јануари? Некоја информација?
Edno prasanje i jas sum sveza za porodilno zemanje,pa ne sum vo tek. Porodena sum na 20.01,dokumenti so korekcija odneseni vo ponedelnikot,koga bi imala isplata,so tie vo mart ili do kraj na fevruari?
Zdravo devojki Sakam da ve prasam dali za porodilno se zima prosek od poslednite 6 meseci od platata ili od poslednite 12meseci? Jas sum treti mesec trudna i sum prijavena na minimalec (ostanatoto na dogovor za delo go zimam). So rabotodavacot se dogovorivme da mi ja pokaci platata na 33000 pocnuvajki od sega za da zemam porodilno 33000den. Dali dokolku imam prekin vo rabotniot odnos (da me odjavi pa po nekolku dena da me prijavi) ke bidat zemeni vo predvid samo poslednite 6 meseci?
Породилното го отворив на 2 јануари а се породив на 21 јануари, денес има исплата, само не знам дали за 1 месец или два како го рачунат. Иначе 12.800 ми пуштија..
Исто и јас на 1 го отворив, на 13 се породив, а на 28 поднесов документи. И мене ми пуштија толку. Се јавив да прашам и ми кажаа дека за јануари е исплатата. Пријавена сум на минималец 12500 а бев цело време на патолошка и очекував помалку да ме исплаќаат ама породилното е 100%