Чек дејки,значи има шанси да ми се продолжи иако сум до први јуни прашувам зашо од фирма ми рекоја ќе си прашаш во фонд ние не знаеме само сакаме да донесеш документ.
Јас разбрав од вработени во фонд дека кога ќе заврши вонредната состојба нема повеќе да продолжуваат породилно. Можеби тогаш се во план да ги пуштат градинките..
Во соопштението стои дека со завршување на вонредната состојба, завршува и породилното, не со завршување на вонредните мерки. Ако не ги отворат градинките претпоставувам дека останува еден родител да седи дома со бебето, како што е до сега.
А што со тие деца што не се запишани во градинка? Баш заради тие се продолжи породилното отсуство. Како не се отвараат,ти читаш ли вести дека ги спремаат градинките? За школите на седница е поминато официјално со 10ти јуни завршува учебната година,вака како што е сега со онлајн настава.
Шкoлите не ги oтвараат затoа штo дo 10 Jуни учат пoсле расплус штo значи и рoдителите се враќаат на рабoта. И градинките ќе се oтвoрат сo мерки.
не ми е јасно со кои мерки? Бебе од година која мерка може да ја практикува? Не знам ете може ќе се отворат градинките. Јас слушнав дека образовниот систем од септемвриското стартува со работа. Кај нас во градинките секогаш од септември се почнивало со работа. Јуни се завршува. Евентуално и јули може да престојува детето август не работат. Инаку штотуку ми пиша една колешка дека била во фондот и и рекле дека решенијата треба да стигнат од Скопје и дека најверојатно ќе се почне со работа од јуни. Т.е ќе заврши породилното во јуни. Ама не се знае сигурно додека не стаса решението
Јас редовно на објавите од филипче кпментирам ова коментирам Пишав и во МТСП ,видено но не ми вратија. Ќе видиме што ќе биде
Сакам да ве прашам геникологот ми даде потврда за второ дете давале 20.000 ден еднократно. Ама незнам кај треба тоа да се поднесе?
Сакам да ве прашам геникологот ми даде потврда за второ дете давале 20.000 ден еднократно. Ама незнам кај треба тоа да се поднесе?