Ако си зимала пример секој месец 20000 а сега не земаш толку,обрати се во фонд. Ако некогаш било 20 150, некогаш 19 940, затоа се тие минус 200. Цифриве ги лупнав од памет,за да ти објаснам.
I jas sum vo tie. No mislam deka imase docnenje poradi toa sto go prodolzija boleduvanjeto,- zaradi vremena sostojba.
Девојки дали некоја сега брзо стапила во контакт со ФЗО? Ги барам на 02/3289083, но долго време никој не крева. Пробувам да им пратам и порака на официјалната страна од ФЗО ама и таму кажува дека има некаква грешка и не може да се испрати пораката. Да не има некој друг број на кој што може да ги побарам?
Kaj mene nema uste isto na 30ti zemavme minatiot a prerhodno redovno od 13ti do 19ti zimav redovno e sega mi e prodolzeno do 04.06 mi bese kojznae kako i koga ke imam ..
Јас сум исто на Стопанска, сеуште нема ништо. Вам што ви пуштиле ми влеавте надеж дека за некој ден ќе има и кај мене. Мислев пак ќе биде крај на месец. Со здравје да си ги трошите.
И кај мене е 334 денари помалку цело време се прсшувам зошто а платата ми нема мрднато 2 години уназад може некоја грешка им е во пресметка кој ги знае битно стига и има и кај мене од вчера
Zdravo zenicki .. Pred izvesen period pisuvav za konsultacija vo vrska so porodilnoto (koe ne go zemam ) pa ajde da se iskonsultiram iste ednas ako nekoja slucajno se ima sretnato so vakov problem ili poznava zenicka koja bila so mojata maka pa da spodeli iskustvo .Da objasnam .. vrabotena sum vo firma i imam poveke od dve godini kontinuiran staz bez nitu eden den prekin se do denot na raganjeto na moeto dete . Firmata vo koja rabotev zapagja vo kriza i ne mi e pominata plata za poslednite 22 dena od januari (od 23ti januari sum na porodilno boleduvanje ) . Dokumentite od firma predadeni vo findot , zamislete i izgotveno resenie za porodilno so presmetan iznos i se do posledniot moment od firmata me ubeduvaa deka nema povrzanost toa sto ne mi se plateni 22 dena so porodilnoto boleduvanje ,sto sekako znaev deka ne e taka ! Vo momentot koga probuvaat da mi pustat porodilno od fond vo sistemot im izlaga kaj mene na crveno poradi neplatenite pridonesi od strana na firmata za poslednite 22 dena . Mi vetuvaa od firmata deka ke mi bidat isplateni pridonesite koga ke bidat vo moznost za da mozam da si go zemam porodilnoto , se do pred nekoj den koga mi kazaa deka nemaat namera da rabotat poveke so istata firma i deka ke otvoraat nova firma i site vraboteni ke bidat prefrleni vo nea (osven mene poradi toa sto sum na “porodilno”pa ne mozat da me odjavat) . Da sumiram jas nemam nikakov drug problem osven toa sto firmata mi nema pominato pridones za poslednite 22 dena , nitu eden den propust vo stazot do posleden den bev na rabota se do raganjeto na deteto . Gi zamoliv da me izdvojat od deklaracijata za da si gi pominam i jas licno pridonesite za da go zemam porodilnoto mi kazaa deka ne dozvoluva UJP na edna ista firma da ima dve deklaracii , i deka za da se pominat moite prodonesi deka moraat da se pominat prodonesite na cela firma a nemale uslovi da go napravat toa , sto znaci jas sum ostavena na cedilo . Denes mojot vujko patem advokat podnese baranje do fondot i do ministerstvoto za trud i socijala za naoganje na resenie na mojov problem .. ili da se dozvoli moe izdvojuvanje od deklaracijata poradi specificnite okolnosti i faktot deka 5 mesecno dete e kazneto i ostaveno na cedilo bez moja vina, ili isplata na porodilno so pomal procent poradi neplatenite 22 dena . Kazuvajte nekakov sovet ili iskustvo dokolku nekogas barem ste slusnale za problem kako mojov .. Ne znam koj kraj da go fatam , kompletno obespravena so 5 mesecno dete .. Izvinete na predolgiot post i na latinicata .
Не можам да ти помогнам, и јас првпат сум на породилно ама те молам да пишуваш како ќе заврши ова баш ме интересира. И ако има основа те молам пријави ги секаде. Мака ми е од вакви фирми и газди.
Проблемот е во тоа што ми е јасно што се во состојба да направат .. имаат големо искуство во делот на тоа како да избегнат обврски спрема вработените .. ова им е 5та фамилијарна фирма здравје ќе отвараат 6та ,а постојат 30 години како компанија . 4те фирми им се со блокирани сметки од доверители и секоја наредна отворена фирма им е за да ги избегнат обврските од претходната . На секој член од семејството по една фирма и само го преместуваат работењето од фирма во фирма со години . Ќе го извадат комплетно имотот од постоечкава (во таа што работам јас) и ќе почнат да функционираат со новата ,единствено нешто ако ги тужам и гонам институционално ќе биде тоа што ќе им ја блокираат сметката а тие секако нема да работат со таа сметка ,имот фирмата ќе нема и нема да можам да се намирам како и многу други пред мене и после мене .. Затоа барам друг начин затоа што ми е јасно дека нив ако ги гонам нема ништо да добијам . Ќе пишам секако , држи ми среќа ..