Мајчиба книшка јас немав ниту во 2017, така да не верувам дека некој би правел проблем и сега. Си добив без проблем се што ми следува. Решение мора да ти пратат, ама јас почнав да примам исплати па дури отпосле ми стигна решението. Сакам да кажам не зависи исплатата од него. Тоа може да ти касни Мислам се е до желбата на работодавачот. Ако тој не прави проблем да користиш одмор, немаш никаква пречка. 45 дена пред термин мора да се отвори породилно само во случај да немаш одмор, а да мораш да седиш дома, па наместо боледување, отвораат породилно. И нека не ве лажат дека може да ви прават проблем за породилно, тоа законски следи без разлика кога ќе се отвори.
Здраво мајки, јас бев пријавена пред да се породам и сум веќе 3 месеци на породилно, сега ме известија дека фирмата ќе оди под стечај да си барам чаре. Уште ме држеле пријавена за да не го изгубам породилното. Ми рекоа дека може на друго место да се префрлам истиот ден откако ќе ме одјават и дека така ќе ми се продолжи породилното. Е сега нели според закон и да ме одјават мене треба да ме следува породилно веќе сум под државата не ми е јасно како одат тие работи?
Javi se vo fond, stecajna postapka na firma ima poinakvi proceduri. Mislam deka ne ti se gubi pravoto na porodilno, no sepak prasaj.
Јас минатиот месец земав на 20ти, редовно сум на породилно, не продолжено. Има некоја мами што добила исплата овој месец, а исто земала на 20ти минатиот? Зошто уште нема исплата кај мене.
Nema vrska toa, razlicno se pusta sekogas. Eve i jas zemav preth porano, dva meseci vo posledna grupa. Bitno da pustat pa dali na 5 ili na 18 ne bitno
Девојки може е глупо прашањево ама не ми е јасно. Бев на патолошка 7 месеци. Породена сум веќе и чекам прва исплата на трудничко. Ме интересира кој просек се вади? Просек од цела плата или ке рачунаат дел од цела плата а дел од 70% од патолошка што бев?
Значи приближно би била онаа сума што ни ја пресметаа по решението од просекот на последните 12 плати пред првата исплата на патолошката (бидејќи јас до крај еве скоро сум на патолошка, сега некој ден користам одмор ако тоа се земе во предвид пред да отворам породилно)?
Znam deka ima info za prodolzeno porodilno dodeka traat vremenite merki, no ima li nekoja informacija dali toa ke bide plateno? Sto se desava?