И мене ми рекоа секако да почнам на 4 август. Немам баба за чување... Нема градинки.. Жена не сакам да го чува. Ќе импровизирам работа од дома со бебе што лази и бута се у уста. Работата секако не можам да ја напуштам за таа плата што ја земам.
Fala na site za sovetite za porodilnoto , bev kaj ginekologot , imam normalna bremenost , kaza deka ke go otvorime bolovanjeto posle 20ti dekemvri ,a mozeme i na den na poragjaj. Inace za normalna bremenost obicno se otvora 28 dena porano , ama i ne mora da znaci. Taka da mi olesna. Fala na site
Ние што сме породени во јуни, кога да очекуваме исплата? Некој викаат зависи од фирмата ама фирмата ми исплати уште на 3ти јули плата за јуни и ги поднеле документите.
Ауу Мене па ми викаат чим фирмата исплаќа редовно да очекувам и јас редовно одма после плата. Така беше за моите колешки, кажуваа дека до 10ти во месецот имале исплата секогаш ама изгледа коронава поремети се.
Зда не има некој инфо дали ќе го продолжуваат породилното после 31 Јули? И кога ќе имаме исплата за Јуни
Исплата за јуни гарант после избори,а за продолжувањето на породилно јас и уште една друга имаме пратено мејл до филипче, одговор нема... А и како се поставуваат жените во групите срам ми е и да коментирам веќе, јас и таа жена тогаш дадовме изјава за сител, а сега претежно мрчат ко ќе пишам. Ние се боревме за сите мајки,јас од јуни сум на продолжено,а некои што се дома од март им се досадило веќе и не даваат поддршка.
И мене од Јуни ми е продолжено, јас сум со близнаци 15 месеци имав пододилно до јуни и сум сама од прв ден нема кој да ги чува чекам да се отворат градинките.. И јас многу пати им пишував но само ми враќаа до истек на мерките ќе се продолжува и друго ништо конкретно.
Да се надеваме дека ќе го продолжат уште, да си бидеме со бебушите што подолго, тие што им се досадило нека се откажат доброволно од породилното и нека си почнат слободно на работа.
Немам кoментар кoлку се зачудив дека ќе се истепаат на рабoта да идат. Разбирам oд рабoта притисoк ама и пoзнавам личнo маjки дека на дететo му билo дoсаднo дoма и незнаела штo сo негo. Дететo на ризик вo градинка мама слoбoдна.
Не знам што да кажам просто не ми се верува дека има такви мајки, и јас разбирам притисок од работа ако имаат, ама дека на бебето му било досадно тоа не разбирам, јас би рекла може повеќе на мајката и е досадно, отколку на бебето, па затоа сакат да почнат на работа. Ние не се откажуваме, а тие што сакаат да си почнат нека си почнат слобидно нас нека не не закачаат.
Само што пишав маил одма ми врати ќр има денес кај сите после 16часот, останува да почекаме да видиме