Колку помалку? Земаат просек од последни 12 месеци. Тој просек го делат со максимален број на работни часови (законски), а множат по фактички број работни часови во месецот за кој е исплатата. Секогаш е нешто помалку од пресметаниот просек.
10000ден помалку според мене. Доколку имам прекин во стажот, дали се зема просек од последни 12 месеци или откако сум пријавена (во мојот случај август имав прекин и сум пријавена повторно од септември)? За ова е дискутирано во темава и има поделени мислења.
Јас мислам последни 12 месеци дека е за секој кој има повеќе стаж без разлика на прекинот, со тоа што не се зема во калкулацијата месецот кога си имала прекин. Не ми текнува дали во решението имаше детали или само износ на саат по нивната калкулација. Во секој случај не се малку пари прашувај со време зошто мислам имаше рок на жалба од 8 дена.
Bas taka. A i gospogata e premnogu nepismena da kazam. Nema celosen odgovor, napisala cekaj si sledna isplata. A koga ke bide toa gospod znae
Eve mene sto mi pisala: Ne gi delime no site ne se porodile vo ist den i ne podnele vo ist den pa ist den da zemaat porodilno. Isto taka na site rabotodavacot ne generira pridonesi za ostanatite vo ist den. Isplatata e elektonska i sistemsaka.
A na toa koga ke Ima isplata nisto ) posto neli ne se porodeni site vo isti den, jas sum na 11ti do sega zemav na 15ti posledni dva meseci na 30ti. Moze smenile koga se porodiv nali ))
Isplati ke ima na 20.07 duri mi pisha denes ja napnav 6 maila i pishav kako gi delat grupite i toa mi dade odgovor ...
Koj ja najde ovaa Betce bravo )) pa vraka pisuva pustata.. Samo malce vrti ) i mene mi pisala na 20ti. Good luck koj ke e vo lotarijata.