Јас си однесов директно т.е мм ги однесе сите докшто беа потребни во фондот, на работа само им однесов лист дека ми е отворено породилното. Најдобро ти е да си однесете сами, за да не се одолговлечи работата и да ти каснат.
Сите што ми пишавте дека ако имаш прекин во стаж не се рачуна просек од 12 месеци туку само за тие што си пријавена, да знаете дека не е така. Добивам сега помал породилен надомест од платата.
Јас имав прекин од 4 месеци, а 8 месеци бев пријавена пред да се породам.Колку ќе ми биде надоместот?
Ова ми го пишаа од фзом: Основица за пресметување на надоместокот на плата преставува просечниот месечен износ на исплатената плата на која е платен придонесот за задолжителното здравствено осигурување во последните дванаесет месеци пред настанувањето на случајот поради кој се стекнува правото на надоместокот.
И дали е воопшто продолжено после 31ви јули зошто мене од работа минсе јавија и ми рекоа дека било до 31ви јули, така да не знам. Прашав во фонд за здрвство ми одговорија дека тоа не било нивна надлежност. Кој да каже не знам. Хаос
Platenoto Porodilno ke trae se dodeka traat vremenite merki. Za sega nikoj ne kazal deka vremenite merki se prekinati taka da sekako deka si trae.
јас мислам дека завршува, затоа што многу знам што се враќаат од утре на работа..или па од фирма ги условиле
Кај ќе остајш дете ако завршува кога градинки не се отворени? Ќе трае уште месецов продолженото сигурно од 01.09 веќе треба градинки да почнат
Абе фирмите секако ќе се јават ама тебе државата ти плаќа породилно да седиш дома. Тие што имаат можност некој да им чува дете ќе си го прекинат породилното и ќе се вратат на работа. Како иначе ако немаш на кој да го остајш што да правиш...
тоа е друга тема веќе, ама еве јас немам, а очекувам да ме викнат. А и дете од 7ипол месеци во градинка да пуштам, не знам баш..како што тргнало се кај нас
Па добро имаш време ти до 9мес си на породилно зошто очекуваш да те викнат или порано ти е отворено породилното?
Se dodeka nema oficijalno izvestuvanje, dali od pres dali na sajt na ministerstvo za prekin, mislam deka firmite sami si odlucile da vikaat nazad na rabota.
Тие се јавуваат, да си пробаат, нема никаква логика кога градинките не се отворени и времените мерки сеуште траат. Кај да ги оставиме децата, со нас на работа ли да ги носиме?