Здраво на сите. Ајде и од мене прашање. Го поставив и во друга тема. Терминот за пораѓај ми е на 17 септември. Породилното ќе го отворам на 7 септември. Договорот (што ми е на определено) и осигурувањето преку фирмата каде работам ќе престанат да ми важат на 30 септември. Дали ќе имам прво да земам породилно (т.с. пари во следите 9 месеци откако ќе го отворам породилното) и покрај тоа што нема веќе да бидам осигурена од 30 септември? Или ..морам да најдам др фирма да ме осигури од 30 септем. без прекин во стажот? Фала ви, поздрав
Јас мислам дека штом почнеш со породилно, фирмата нема никакви обврски кон тебе дур трае тоа породилно. Ќе си бидеш под фонд 9 месеци. Мислам дека им е важно само да си била претходно пријавена 6 месеци. Ти поднеси документи, добиј решение за породилно и не се грижи. *п.с. ако ме слушаш мене не кажувај никому дека ти завршува договор на 30ти. Може да си измислат тетките нешто и да ти кажат не може, а логично е да може. На пример што ако фирмата се затвори/стечај или сл. нема да ти го преќинат породилното тогаш. А за тоа дека не треба да се плаќаат никакви придонеси од фирма дур си на породилно знам зошто се уште ми пристига мене исплатна листа од работа иако е цела со 0, значи ништо не плаќаат за мене дур сум на породилно.
Еве кај мене не беше така, фирмата под стечај и излезе дека имаат сеуште обврски и дека мора да се префрлам во друга фирма за да ми се продолжи.. еве сега сум во друга фирма пријавена одјава пријава ист ден, ама проблем од старата фирма не исплатиле придонеси и сега ми е прекинато..може да се продолжи ако уплатам и сама ќе си уплатам деновиве, т.е не само за мене за сите пријавени и газдата, па среќа шти беше мала фирма иначе пропадна породилното..
Dobro utro majki sakam da prasam nesto vo vrska so porodilno otsustvo Znaci sega sum 8 mi mesec upravitel.i vrabotena sum vo firmata ako izlezam.na boleduvanje dali ke imam.paricen nadomestok od drzavata isto kolku sto i plata ili ke bide pokrien samo zdrastveniot fond od drzavata ?