Неофицијално ќе има протест пред влада, четврток во 17и30. Сега треба да се сплотат сите. Не ми е логично како за една недела дете/бебе кое цело време било со мајка ќе прими мрп вакцина, ќе се обезбеди потврда од родителите, ќе се запише во градинка и ќе се адаптира. Не се нормални.
незнам веќе што да прокоментирам , ве читам и кажано е се. Владата за ваучери имаше пари а за бебињата нема. ОК јас немам кај да го оставам нема кој да ми го чува , во мал град сум, незнам ни дали ке ми го примат во градинка, треба вакцина,, треба да се адаптира детето и тоа е процес.. јас незнам.. олку неодговорна држава , еднаш вака друг пат така... мизерија
Сето ова беше испланирано така да биде. Некаде прочитав дека децата ќе претрпат најголема штета. Оди остави го детето од 9 месеци во градинка. Нема врска од животот ти си го научил како функционира сега некој друг да му го бере гајлето. Не се праведни кон никој. Мислам дека џабе ни се и протести и се.. Што си наумуваат тоа прават.. Сега некаде ни се смеат на маката што ја имаме, и баш ги заболе што ние немаме кому да ги оставиме да ни ги чува додека сме на работа... Или остај го на улица ќе се снајде.. Колку сум изреволтирана од одлукава не можам да објаснам..
Да битен е. Ама нема кој да не слушне. Ако имате официјални инфо за протест кажете кога и каде ќе има.
Мајки слушнав една информација дека тие што биле на продолжено породилно немаат право на одмор годинава. Јас пример искористив 10 тина дена продолжено породилно и не е фер цел одмор од 20 дена да го изгубам.
Не, и јас бев на боледување неколку пати во бременоста по 7 дена. Тие месеци земав помала плата ама тоа не ми влијае сега на породилното.
Да кај мене во фирма сите мајки го користат тоа. Со тоа што сам одлучуваш дали ќе си одиш порано или во кој дел од денот сакаш да го коростиш
Sramota nevidena. Pak da izlezete na izbori i za edni i za drugi. Vo najteski momenti mesto da se pomogne tolku mali bebinja se ostaveni na milost i nemilost. Luge, vo mojov slucaj jas bev na prodolzeno porodilno ama i sum bremena. Znaci kako i da e sum oslobodena od rabota, bi ve zamolila drugite sto ste vo moznost OBAVEZNO. da izlezete na protest. Zalno e ova sto go napravija.
Здраво. Терминот ми е на 14 октомври, дали некој мозе да ми казе што треба да направам за отворам породилно и дали мозе порано да отворам? Фала
Ако си на боледување, автоматски 45 дена пред термин ти го отвораат породилното. Ако не си, тогаш може максимум 28 дена пред да се породиш да го отвориш. Најдоцна породилното ти почнува од денот на породување. Во моментов ништо не можеш да направиш. Тоа се се прави откако ќе се породиш. Кога ќе се породиш, со отпусното писмо, маж ти ќе оди кај матичниот гинеколог и таму ќе му дадат ливче - породилно. Тоа се носи во фонд за здравство, заедно со друга документација за да те исплаќаат секој месец.
Da tochno e mene mi se javija od firma imi kazaa nemozeme da iskoristime odmor poradi prodolzenoto.. katastrofalnaaa drzavaa toa e ja sum so bliznaci i sega moram za 3 4 dena da gi naviknam nekakoooo da idat vo gradinka + gi zapisav ama fati korona ne trgnaa pa sega ne mi gi primaa eve brkame nekoi lugje za da pocnat od ponedelnik vtornik... akoo pochnat znak? ... iii ova daliii e normalnoo .. mislite li ke smeni nesto protestovvv ?