Не мора да значи дека мн ќе чекаш. Јас дадов документи на 9ти октомври а на 26ти веќе имав исплата од фзо. Повеќе ќе се маткаш со извод за детето и на тоа време ќе изгубиш, него со фзо.
@hana@@ ама да, ако ти е со октомври отворено породилното поверојатно е дека ќе земеш во декември. Иако, што вика Кукла, за извод ќе се маткаш минимум до 20 ноември. Како мислиш така прави. Ја би отворила со со 01.11. Цел месец.
Не знам што е финтата со изводите, ама ние брзо го добивме. Во четврток отидовме да пријавиме новороденче, во вторник подадовме барање за извод и го добивме за 10мин.
Породилното ми е отворено на 7ми октомври, плата од фирма пуштаат на 1ви. Е сега од 1ви до 7ми ќе ми исплатат од фирма тоа знам, а породилното од фзо кога ќе го исплатат? Кога да очекувам? Боледувањето ми е однесено во фирма а изводот кога ќе се породам ќе го однесам. Тие ќе ги однеселе документиве во фондот, само не знам исплата кога да очекувам.
Минимум кога ќе пуштат плата од фирма, плус 3 дена. Првата малку ја каснат, па веројатно до крај на ноември би земала.
Исплата од фонд ке имаш кога ке ги средат и однесат документите во фонд. Прво треба да се породиш, па да извадите извод да се однесе во фонд и ако се во ред документите за отприлика две недели ке имаш прва исплата
Мислев единствена сум. Обично не се нервирам за ова знам дека каснат ама ќе почне нов месец. Ја претераа.
Zdravo Feminki edno prasanje vrabotena sum vo firma od 04.06.2020 tocno 6 meseci za da zemam porodilno. Na 04.12.2020 bi bile tie 6 meseci,dali ako se porodam bas na 04.12.2020 bi mi sledelo porodilno dali ima nekoj vakov slucaj I na toj den da go otvoram porodilnoto isto taka?
Jas bev prijavrna na 15.02., koga prasuvav od koga me sleduva poorodilno vo fondot mi rekoa posle 15.08 jas se porodiv na 16.08 i zemam
Denes prv pat zemav porodilno za avgust i septemvri, tocno po dve nedeli otkako dostaviv dokumenti u fond.
Dobro Utro Feminiki porodilnoto sakam da go otvoram na denot koga kje se porodam, sto ako se pogodi sabota ili nedela kako go otvaraat porodilnoto maticnite ginekolozi? Dali ima nekoj iskustvo so ova. Pozdrav I ubav den.