Паричен надоместок-породилно

Дискусија во 'Бебе' започната од ikame, 7 јуни 2013.

1. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Јас земам патолошка ама немам земено ни за Јануари и просто се чудам како ке преживееме со мало дете кога вака континуирано ги каснат платите,ама колку што читам има мајки кои земаат редовно а некои не ...незнам на што се должи тоа?!:?:

На BagsB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Се должи на ажурноста на вработените во фондот. Еве јас на породилно сум од почетокот на ноември и едвај само за ноември имав земано се до пред една недела додека не и убаво свикав и пуштија за два месеци наеднаш. Крајно се безобразни недај боже да чекаш на тие пари за да издржуваш семејство и тоа со бебе.Катастрофа од држава сме.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Зависи од фирмата каде сте вработени кога пуштаат плата, потоа исто така и кога доставуваат барање за продолжување на породилното отсуство и на крај кога и на фондот ќе им пуштат пари за да вршат исплата, мене така ми е кажано од страна на директор на фонд за здравство во една од општините. Кај мене од фирма се знае точно кога се зема плата, за документи знам дека нема шанси да не бидат доставени од нивна страна во најкус можен рок, така да мене освен декемвриската плата што ми ја исплатија дури во Февруари (како и на поголем дел од мајките), до сега не ми доцнела плата повеќе од 10 дена (само еднаш се има случено).

4. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Znaciiiiii poluduvam doma. Gi prativ vrskite da mi zavrsat rabota da mi pustat za Februari do cetvrtok i mi se javuva deka ce mi pustele samo za 10 dena :( :( Na porodilno boleduvanje bev do 23 Februari a oni ce mi isplatele samo do 10??? Koj znae kakvi bybacki imaat. Vazno jas doma cadam od nervoza

5. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Ako ti zavrsilo porodilnoto na 23 ti ne e uopste logicno da ti isplatat samo 10 dena, bidejki presmetkite odat avtomatski. Da ne ne ste se razbrale, da ne rekle do 10 ti mesecov??

6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Zamislete maticnata mi dala 13 dena povece porodilno bolovanje!!! Koja glupaca mi ide da poludam. Zatoa vo fondot mi isplatile samo za 10 dena.Znaci jas imam lufta od 13 dena kade nikoj nisto ne mi pokriva( nitu firmata kade rabotam , nitu findot) nr mi se plateni ni pridonesi ni penzisko nitu mozam pari da zemam. Auuuuuuuuuuuuu vtijam. Aj kazete sovet nekoj kako barem parite da mi gi isplatat. Ce i gi baram od gjeb da mi gi dade. ( skoro 6500 den)

7. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Zalosno, no se slucuva i ova. No onie primeri jas sto gi znam, greskata bese vo 2-3 dena, a ne volku kako kaj tebe. Iskreno, maticnava ti "zabegala" malku povekje. Vidi so firmata tvoja da se dogovoris ako moze nesto odmor nesto da si odrabotis, posto oni vekje tigi isplatile, a i do kaj doktorkata da si otides da vidis kako toa ne mozela tocno 270 dena da izracuna- tolku e porodilno. Bas mi e zal...:(..pa pisi sto ke bide...

8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki ne e za ovde prasanjevo ama nekako najsrodna e temata ;)Kazete mi za tocniot datum za vrakjanje na rabota,treba da dobijam nekakvo resenie od Fond,od rabota,moja matematika ili kako...site razlicno mi zborat a tie sto veke se vrateni na rab,sekoja so svoe iskustvo.I stvarno ne razbiram,salata rabotava :^)|(...Aj i ova da ve prasam,neli site sakame poveke da si posedime so bebinjata,da odlozuvame vrakjanje na rab ]:)pa daj nekoja sto ima iskustvo neka ne pouci ;) boleduvanje li,od kogo,znam nesto finti praat od ortoped,pa ginekolog...

9. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Za datata za vrakanje na rabota ke dobies rasenie od fondot kade ke pisuva od koja do koja data e porpdilnoto a za vtoroto prasanje neznam i mene me interesira so kako se pravi za da mozeme sovreme da fatime vrski :)

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.956
    Ортопед или педијатар тоа може да ти среди.

11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Epa togas od Fondot ocigledno mnogu se azurni,kako generalno i za se...Detevo vcera naprai 7m,sto se vika zadutre treba da se vratam na rabota a resenieto nema aber da stasa.Of,moja cudesna Makedonija |(

12. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Mene mi stigna 1nedela po podnesvanje na dokumentite vidi prasaj si mislam deka mozi i kopija da ti dat bidejki to ke ti treba i za na rabota da go odnesis

13. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Maticniot pedijatar ili traba na specijalist da se odi nekade?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.956
    Јас знам за матичен.Ама само 2 недели.За повеке ке мора на комисија да одите.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Инаку денеска пуштиле парички па кој има за земање нека си провере сметка!

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.956
    За март ли?

17. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Не , јас чекав за Јануари и Февруари!

18. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Ako sakam da gi povratam parite + stazot i pridonrsite treba da ja tuzam matcnata bidejki e nejzina greska. Kaznata ce bide 5000 evra i 2 god. odzemanje na licenca. Iskreno nemam namera taka da postapam no si gi sakam parite.

Inaku jas za prodolzuvanje na boleduvanjeto izvadiv slaba krvna slika deka malata e anemicna. I mi prodolzija 3 nedeli

19. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    A sto odgovor ti dade maticnata, bidejki greskata e nejzina?

20. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Izvini greska od sestrata ne izracunala kako sto treba . Si ostanav bez pari pred praznikov :(