Ако имаш година или више работено тогаш е просек од последни 12 месеци плата примено, а ако немаш толку тогаш просек од последни 6 месеци
zdravo, bi sakala da ve prasham dali nekoj od vas gi koriteshe merkite za osloboduvanje od rabota za bremenite zeni za vreme na pandemijava. Dokolku gi ima koristeno nekoja od vas me interesira kolku vi bese plakano (70% od plata ili 100% od plata) dodeka sedevte doma. I dali potoa toj iznos od 70% plata za mesecite shto sedevte doma se vkluceni vo tie 12meseci/6meseci za presmetka na porodilnoto (ili tie meseci ne se vklucuvaat vo presmetkata na porodilno).
Има девојки тука што земаат по 100%, ама се тоа зависи од фирмата , иако треба да биде платено така. Мене ми понудија 50% и затоа не прифатив, зошто се пресметуваат после во тие 12 месеци, затоа земав патолошка барем просекот после за породилно нема да ми биде толку мал, иако на патолошка земам 70%, после породилното ќе си го зимам нормално.
Користев мерки, фирмата ме исплаќаше 100% плата и сега го земам истиот износ на породилно отсуство. Се земаат тие месеци во пресметката. Зависи од твојата фирма колку те исплаќа, на тој износ ќе се пресмета просекот за колку ќе зимаш кога ќе си на породилно отсуство.
Моите документи ги поднесоа во втората половина на декември и за декември не ми исплатија во јануари. Дали во февруари ке ми ги исплатат и за декември и јануари?се породив на први декември.
Исто ги поднесов и јас на 18.12 имав исплата и за ноември и декември во јануари. Види со фирмата твоја дали повратно им стигнало дека се е во ред со документите. Кај мене за два дена им пратиле мејл дека се е во ред.
I jas se porodiv 4ti dekemvri,dokumentite bea podneseni na 25 dekemvri, sega kraj na januar mi stigna pismo deka nesto trebalo da se koregira vo isplatata,pa bese smetkovoditelkata i kazale so treba. Inaku stigna pismo i kaj mene doma i plus vo firmata preporacano.
Кои документи се потребни? Вчера однесов отпусно писмо кај матичната и ми даде документ од кога до кога ќе биде породилното, а што друго од документација се доставува во фирма? Ни ми кажале ни памтам што треба..