Паричен надоместок-породилно

Discussion in 'Бебе' started by ikame, Jun 7, 2013.

1. artemidis

artemidis Популарен член

Парите и те како се битни, ама што ќе правиш со тоа што имаш прекин во стаж и немаш право на боледување или одмор наредните 6 месеци. Инсистирај на тоа некој да ја превземе одговорноста

joy1 likes this.
  2. bile1986

bile1986 Истакнат член

Сестрата и да згрешила во пресметвањето требало на решениот од фондот да биди точно и по него да се раководиш.јас работам во книговодство и секогаш се водиме по решенијата од фондот бидејки породилното е точно 270 дена а бидејки некој месеци се со 31 ден не испаѓа точно 9 месеци од датата на отворањето

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@bile1986 a dali vo tie 270 dena se presmetuvaat vikendi i drzavni praznici? Pretpostavuvam ne,ama sepak ti ete tocno gi znaes rabotite?I imam li pravo da go doiskoristam odmorot,neli star odmor moze do 30.juni?Mene porodilnoto prakticno mi e otvoreno po prekin na odmor,zemav odmor i na sredina na odmor se porodiv,pa mi ostanaa neiskoristeni denovi.

4. bile1986

bile1986 Истакнат член

Да во тие 270 дена се бројат и празници и викенди значи не само работните денови.а за одморот по закон можиш да го искористиш по породилното ама се зависи од фирмата каде што работиш знаеме денес какви се газдите

5. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Ne znam zosto bi imala prekin vo staz, pa zar tebe te odjavile?samo vo toj slucaj ke imas prekin vo staz. A inaku be mozes da se vodis po resenija od fzo zatoa sto mnogu ne gi dobivaat, jas sum vekje 6 meseci i nemam dobieno, 7 moi koleski nitu edna ne dobi a golem del od niv i odamna se vrateni na rabota...

6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Majki neli mislite deka e vreme za martovskata plata ;)(waiting) Nekoja da ne ima info,da mu pisala mail na toj pustiot vo Fond :lol:

Cuci81 and joy1 like this.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Ρано е после 20 ти земаме κај се бρзате? :)

8. joy1

joy1 Форумски идол

Јас земам обично околу 7-8 ми.
    Ама во март 2 пати зедов.Едно на почеток на месец другото на 31 март.
    Сега незнам кога да очекувам :)

TIGARCE86 likes this.
  9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Ја прочитавте и вчерашната новост:
    Продолжено породилно за второ, трето или повеќе деца
    Владата планира зголемување на платеното породилно отсуство од работа од сегашните 12 на 15 месеци, што значи, дополнителни три месеци за мајките кои ќе родат втори, трето или повеќе деца со цел да се овозможи мајката да има подолг период за грижа и развој на децата, најави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски од денешниот народен митинг во Прилеп.

Има, додаде рече Груевски, уште стотици и стотици проекти за Прилеп и за овој регион, кои се изградија или ссе градат или наскоро ќе почнат.

- Затоа СДСМ не може со креираните и монтираните снимки да го сруши ВМРО-ДПМНЕ. Затоа што народот гледа. Гледа дека оваа политичка гарнитура се грижи за сите насекаде низ Македонија, и за сите категории граѓани, и постојано и неуморно наоѓа нови решенија за проблемите на народот, нови решенија за покваалитетен живот, истакна Груевски.

okcenzi likes this.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Од сегашните 12 месеци?
    Зар не е сега породилното 9 месеци?

Kiflicka05, PUPICA and Cuci81 like this.
  11. Cuci81

Cuci81 Истакнат член

I mene me zbuni toa. Ako znae nekoj kolku se tocno neka ni objasni.

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Јас мислев дека 9 се платени а кој сака може да оди 12 ама останатите 3 не се платени. И вчера баш во една група за мајки една мајка пиша дека нејзе сите 12 и биле платени, а за 15 требало комисиско одобрување и не се знае дали ќе било платено!

13. joy1

joy1 Форумски идол

Каде може за ова да се дознаат сигурни информации?
    Јас за 20 дена треба да се вратам на раб.Кога и тие 3 месеци би биле платени би продолжила во спротивно не.

okcenzi likes this.
  14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Можеби во Социјално?

15. iki26

iki26 Популарен член

Joy mozes da zemes nega na dete 70% od platata isplakaat.
    Znaci definituvno negata na dete e 70%. Da si znaete majki.
    A inaku ne veruvam deka tie 3 meseci se plateni. Taka nikoj nema da odi na rabota. Se znae deka porodilnoto boleduvanje e 9 meseci

Kiflicka05 and joy1 like this.
  16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

^и ја така си мислев, ама ете мн ме збуни мајката што пиша на фб групата дека 12м и биле платени

17. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Eве сега што најдов
    Премиерот Никола Груевски, на вчерашниот митинг во Прилеп најави нова мерка на владата , со која мајките кои ќе родат 2, 3 или повеќе деца да го зголеми платеното породилно отсуство од работа од сегашните 12 на 15 месеци, со цел да се овозможи мајката да има подолг период за грижа и развој на децата.

„Прилепчани се мудри, работливи, честити луѓе, знаат да препознаат кој колку вреди и кој работи за нивно добро, знаат да направат разлика и го знаат нашиот вистински лик. Нашиот вистински лик се нашите дела и проекти, тоа е нашата борба за Македонија, борба за секое семејство, за секој наш граѓанин. Затоа што нивната судбина е и наша судбина, нивните предизвици се и наши“, изјави Груевски.

18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Tresat zeleni...sramota,cist populizam.Da ne me razbere nekoj pogresno,ne mesam politika...P.S.Prvo neka pocnat navremeno da go isplakjaat porodilnoto,ednokratniot nadomest od opstinite,pomosta za treto dete i slicno,pa posle neka zborat "ke,ke,ke...".Se izblamiraa i so najavite za besplatna folna,za carskiot...

19. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се согласувам ...само нешто безврска зборуват 12 месеци породилно отсуство хм нема врска!

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Согласно сегашниот закон, мислам дека 12 месеци е за близнаци...

А сега само ако родиме второ дете ќе имаме 15 месеци? Првото не заслужило подолго време со мајка?

Или ова пак за близнаци важи, тоест за повеќе деца одеднаш?

joy1 likes this.