Парите и те како се битни, ама што ќе правиш со тоа што имаш прекин во стаж и немаш право на боледување или одмор наредните 6 месеци. Инсистирај на тоа некој да ја превземе одговорноста
Сестрата и да згрешила во пресметвањето требало на решениот од фондот да биди точно и по него да се раководиш.јас работам во книговодство и секогаш се водиме по решенијата од фондот бидејки породилното е точно 270 дена а бидејки некој месеци се со 31 ден не испаѓа точно 9 месеци од датата на отворањето
@bile1986 a dali vo tie 270 dena se presmetuvaat vikendi i drzavni praznici? Pretpostavuvam ne,ama sepak ti ete tocno gi znaes rabotite?I imam li pravo da go doiskoristam odmorot,neli star odmor moze do 30.juni?Mene porodilnoto prakticno mi e otvoreno po prekin na odmor,zemav odmor i na sredina na odmor se porodiv,pa mi ostanaa neiskoristeni denovi.
Да во тие 270 дена се бројат и празници и викенди значи не само работните денови.а за одморот по закон можиш да го искористиш по породилното ама се зависи од фирмата каде што работиш знаеме денес какви се газдите
Ne znam zosto bi imala prekin vo staz, pa zar tebe te odjavile?samo vo toj slucaj ke imas prekin vo staz. A inaku be mozes da se vodis po resenija od fzo zatoa sto mnogu ne gi dobivaat, jas sum vekje 6 meseci i nemam dobieno, 7 moi koleski nitu edna ne dobi a golem del od niv i odamna se vrateni na rabota...
Majki neli mislite deka e vreme za martovskata plata Nekoja da ne ima info,da mu pisala mail na toj pustiot vo Fond
Јас земам обично околу 7-8 ми. Ама во март 2 пати зедов.Едно на почеток на месец другото на 31 март. Сега незнам кога да очекувам
Ја прочитавте и вчерашната новост: Продолжено породилно за второ, трето или повеќе деца Владата планира зголемување на платеното породилно отсуство од работа од сегашните 12 на 15 месеци, што значи, дополнителни три месеци за мајките кои ќе родат втори, трето или повеќе деца со цел да се овозможи мајката да има подолг период за грижа и развој на децата, најави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски од денешниот народен митинг во Прилеп. Има, додаде рече Груевски, уште стотици и стотици проекти за Прилеп и за овој регион, кои се изградија или ссе градат или наскоро ќе почнат. - Затоа СДСМ не може со креираните и монтираните снимки да го сруши ВМРО-ДПМНЕ. Затоа што народот гледа. Гледа дека оваа политичка гарнитура се грижи за сите насекаде низ Македонија, и за сите категории граѓани, и постојано и неуморно наоѓа нови решенија за проблемите на народот, нови решенија за покваалитетен живот, истакна Груевски.
Јас мислев дека 9 се платени а кој сака може да оди 12 ама останатите 3 не се платени. И вчера баш во една група за мајки една мајка пиша дека нејзе сите 12 и биле платени, а за 15 требало комисиско одобрување и не се знае дали ќе било платено!
Каде може за ова да се дознаат сигурни информации? Јас за 20 дена треба да се вратам на раб.Кога и тие 3 месеци би биле платени би продолжила во спротивно не.
Joy mozes da zemes nega na dete 70% od platata isplakaat. Znaci definituvno negata na dete e 70%. Da si znaete majki. A inaku ne veruvam deka tie 3 meseci se plateni. Taka nikoj nema da odi na rabota. Se znae deka porodilnoto boleduvanje e 9 meseci
Eве сега што најдов Премиерот Никола Груевски, на вчерашниот митинг во Прилеп најави нова мерка на владата , со која мајките кои ќе родат 2, 3 или повеќе деца да го зголеми платеното породилно отсуство од работа од сегашните 12 на 15 месеци, со цел да се овозможи мајката да има подолг период за грижа и развој на децата. „Прилепчани се мудри, работливи, честити луѓе, знаат да препознаат кој колку вреди и кој работи за нивно добро, знаат да направат разлика и го знаат нашиот вистински лик. Нашиот вистински лик се нашите дела и проекти, тоа е нашата борба за Македонија, борба за секое семејство, за секој наш граѓанин. Затоа што нивната судбина е и наша судбина, нивните предизвици се и наши“, изјави Груевски.
Tresat zeleni...sramota,cist populizam.Da ne me razbere nekoj pogresno,ne mesam politika...P.S.Prvo neka pocnat navremeno da go isplakjaat porodilnoto,ednokratniot nadomest od opstinite,pomosta za treto dete i slicno,pa posle neka zborat "ke,ke,ke...".Se izblamiraa i so najavite za besplatna folna,za carskiot...
Согласно сегашниот закон, мислам дека 12 месеци е за близнаци... А сега само ако родиме второ дете ќе имаме 15 месеци? Првото не заслужило подолго време со мајка? Или ова пак за близнаци важи, тоест за повеќе деца одеднаш?