Тогаш беа најбитни децата кои одеа во градинка и родителите беа ослободени и децата чии мајки им беше продолжено породилното. А другите дечиња чии родители ди одеа на работа и им носеа корона дома кој врти нели? Или за сите деца да бидат заштитени или за ниедно.
Ако добро се сеќавам на децата до 10 години родителите им беа ослободени. Сепак се зависи од фирма до фирма за нив и за бремените жени( јас тогаш бев бремена и одев на работа) ,а за породилно зависи од владата бидејќи тие земаа(т) плата од фонд а не од фирма. Патем ,кој и да се побуни ,може и ќе добие нешто а ако си ќутиме сите шипинки !!
Ама никој не е сопрен да реагира и да бара што сака. И тие со големи деца и тие со бебиња и мајките на порлдилно и сите. Може сите заедно да бараат може секоја група посебно кој какао сака. Убвао пишува Осе. Инаку и покрај мерките кои ги користеа многу родители да седат дома да ги чуваат децата и да земаат плата тие наместо да се чуваат тие се шетаа кај дтасаат и дружби на велико така да ве молам ! Секогаш ќе има некој оштетен тиа се знае, маа и секогаш има такви што ќе користат а не се придржуваат на препораките така да н анас останува дали сакаме да бараме нешто или не
Здр, сакам да ве прашам за колку време се врши прва исплата на плата од фондот за тазе породени мајки? Јас се породив на 27.01.2021 ни решение има стигнато ни пак исплата, или ќе треба да си почекам едно 4, 5 месеци?
Провери си да не има некој проблем. Многу значи и дали веднаш се однесени документите во фонд тоа прашај во фирма. Јас после 2 исплати добив решение
Јас се породив на 25.01.имам исплата за пола од јануари и цел февруари и решение секако. Провери дали е се во ред со документите во фондот. Но сепак има и др.челнки што немат исплата
И јас аум породена на 29 јануар и имам исплата и за јануар и за фебруари и решение ми има стигнато ..провери си ги документите во фондот
Не си во право. Ако некое дете бе било во градинка, имало кој да го чува. Сега е подруга ситуацијата. Нема место во јасли.
Во нашата градинка на почеток сега кога ги отворија беа по 6 деца во групите и во јасли. Сега скоро по 20 се во групите.
Тоа е спротивно на протоколите. 6 треба да се. Јас ја пријавив мојата, ама ми рекоа нема место. Некакви комисии ми спомна за прием и така... ќе си чекаме