Zdravo devojki imam eden problem, mi treba vasa pomos ako ima nekoja sto e poveke inforimirana...Otkako ostanav bremena sw osigurav vo edna firma i se dogovoriv so gazdata da mi pominuva max plata (t.e. 4 prosecbi plati na nivo na Mak.), e sega gazdava mi veli deka procital nekoj zakon deka bez razlika kolku i da pominuvas plata, fondo isplakal max 45000 den pororilno. Ve molam ako ima nekoj nekakva informacija neka mi pisi i neka mi isprati link kaj mozam najtocbo da proveram... Vi blagodaram odnapred....
Јас колку што знам ако во меѓувреме нешто не се променило нема ограничување во висината на плата во тој поглед, но мораш да знаеш дека за породилно се пресметува просек од последни 12 месеци. Тоа значи ако сега си се пријавила и си плаќаш придонеси во наредните 9месеци до породување, при пресметка на породилното ќе ти се дели со 12. Што значи на сега пријавени 45.000мкд ќе добиваш породилно 33.750мкд. (ова секако ако претходно 3-4 месеци пред да останеш бремена не си била вработена)
Не е точно за жал. На денот кога ќе се породи исплатата на породилно се пресметува од просек во последни 12 месеци.
како нема ограничување, има ограничување. Максимален износ кој моме да го земеш е 4 просечни плати од претходната година.
Здраво феминки, Работам во државна институција на определено време. Дали знаете доколку отворам породилно пред истекот на договорот дали ќе ми следува надоместок? Благодарам