Нема ни денес породилно. Би сакала да знам до која институција е проблемот, дали е до владата или до фондот... Во аптека прееска ми кажаа дека секој втор што дошол по лекови на позитивна листа се жалел дека осигурување нема....
Мене малку не ми е јасно во врска со исплатата на породилно, во зависност од фирмата кај што работам, треба да имат пуштено плата на колегите, па да ми се исплати мене породилно? Инаку и јас немам уште исплатено породилно за Април, а ако е тоа во зависност од платените придонеси и исплатени плати на вработените во фирмата, тие имаат пуштено плата за Април. На тоа ли се мисли кога велиш платени се придонесите за Април? Ако може малку да ми се разјасни, да си знам зашто толку касмат и кај мене
Да, прво треба платата да помине па да пуштат породилно. Зборев денесс со вработена од фонд, ми кажа само за првиот месец ипоследниот чекаат прво плата да помине. После ти пуштаат нормално.
Moite kolegi zemaa plata za april na prvi april pa eve me use cekam....aj ovaa e prva bas da vidam kako ke bide posle. Redovni se na prvi sekogas ili pred prvi ako e nedela/praznik
Здраво, да ве прашам, сопругот денес поднел документи во фонд за породилно, има начин како да знам дека преметор ми е поминат и дека ќе пичнат да ме плаќаат, или чекаж здравје боже пари да ми легнат и така ќе знам? За колку време од прилика добивате прва исплата?