Платата на која се плаќа придонеси ќе ја зема. Односно ќе ја зема нето платата од онаа бруто плата од која се плаќаат придонеси. Јас не сум медицинско лице ама земам додатоци кои не ми влегуваат во брутото на кој се плаќаат придонеси. Односно дел земам како додатоци на плата кои не ми велгуваат во брутото. Кога земав породилно земав 100% само за тој дел за кој се плаќаат сите придонеси.
https://sdk.mk/index.php/makedonija...rimenuva-od-2022-veli-ministerstvoto-za-trud/ еве линк јас најдов... ама не пишува за тие што сме веќе породени
Да, зема 100% од парите кои му стигале на сметка, не само основицата. Се собираат сите средства легнати на сметка во последните 12 месеци за кои се платени придонеси. Потоа сумата собрана се дели на 12 и тоа е износот кој ќе го добивате од фондот. Не знам дали убаво објаснив
Ubavo.objasnj ama mislam netocno ti e. Tie ostanati dezurstca i slicno ne se danocat ko osnovica i ne se plakaat full pridonesi na niv taka da jas ne bi ocekuvala tolku da e porodilnoto. Kako ne primer mene sto bonusite ne mi vlegoa vo presmetkata a se regular na smetka pusteni. Drugo prasanje e dali moze maz da e na porodilno ako e majkata nevrabotena
Кај мене влагаат сите бонуси. Мене голем дел од платата ми е башка од основицата,и породилното ми е сосе тие сретства. Единствено мислам к-15 не ми е влезено
Епа затоа пишав, дека влегуваат сите пари за кои се платени фул придонеси, без разлика дали е бонус, дали е к15... Мене ми плаќаа фул придонеси на бонусите, па ми влегоа во пресметката за породилно.
А нели се што ќе легне на сметка мора да се оданочи??? Знам дека има некој зимаат дел на рака баш од таа причина...
Зависи од фирма... Пример кај мене имашеу убави бонуси на кои не се платени фул придонеси и секако не ми влегоа во пресметката. Од друга страна имаме едни бонуси/награди за кои се плаќаат фул придонеси. Со 2 такви награди, пресметката ми беше некоја иљадарка повисока од регулар платата.
Da ama pridonesi za plata se 40% negde od brutoto, a ostalo moze da odi samo so personalen danok. Mojot bonus bese na smetka ama so personalen samo i penziski pridonesi i ne vleze vo porodilnoto