Јас и ти знам исто земаме, ќе почекаме, уште малку имам од претходните де, не се брзам Тукуу за лимитов, не сум размислила, што ако мајката зема плата 120.000 ден месечно, породилно колку ќе зема? Ами остатокот… хммм м ваљда нема да државата да и го остава
Ne i go ostava na drzavata bas ama taka e...moze da si se vrati porano na rab i pola pododilno en plata da zima
Извинете да ве прашам нешто неповрзано малце дали имаме право на К-15 ако сме биле поголем дел од годината на породилно?
Да…за к15 ти е потребен 6 месеци непрекинат стаж без разлика дали си работела или си била на породилно
Мене со првото дете к15 не ми исплатија, а работев непрекинато 5 год. Кога дознав дека сме имале право, директно и реков на директорката вака и вака. Таа тврдеше дека не ни следува, се објаснувавме се тегневме и виде не виде ми исплати. Сега 6 год подоцна, во истата фирма сум декември ќе исплаќа. Се си мислам дека како првиот пат ќе изигра….
Тогаш фино лепо на 01.01.2022 си ја пријавуваш во Инспекторат за труд..и мојов газда нешто глуми лудило ама ќе му помини…или вака или така јас лани работев 5 и пол месеци, после користев мерки, најнормално со сите зедов к15
Е сега не знам како е законски, некој еве ако знае: во случај да си пријавен во две фирми на пола работно време, дали ти следува к-15 и ако да, логички е по пола да исплатат така или? Пријавен во фирма се тоа 6 мес како што треба….
Е тоа искрено не знам…правничка сум, ама корона дома 8 месеци, породилно дома 9 месеци, изгубена рутина при работа + mom brain, се имам заборавено Нека се изјасни некој што знае
Здраво мајки. Дсли може некоја која неодамна се породила да ми каже како иде поднесувањето документи за породилно, кои домументи требаат и каде и кој ги поддава? Благодарам
Во книговодство во фирмата каде што си вработена ќе им однесеш боледување од гинеколог и копија извод од бебето. Тие си поднесуваат до фондот.
Koga vi isplakaa za prviot mesec boleduvanje? Moeto e otvoreno oktomvri nemam uste porodilno,koga da ocekuvam?
Моето беше отворено во јули, ми исплатија две наеднаш во септември. Упс, на погрешно прашање одроворив