Нето плата е чиста плата без одбитоци. Пр. Нето плата 30.000 мкд.3месеци на сметка ти легнува 30.000 мкд а останатите 6 месеци си на боледување и ти легнува на сметка 21000 мкд. Просек е 12 месеци на нето плата односно на 30.000 мкд. За да може од фонд да те исплаќаат за боледување пресметката за тие 21000 мкд е направена врз основа на добиен прилог дека платата нето е 30.000 мкд. Што значи дека просек на нето плата за 12 месеци е 30.000 мкд. И толку се исплаќа на тр. Сметка од фондот за време на породилно отсуство. Ваљда објаснив добро
Mom's Договорот ми истекува некаде во јули а јас сум на породилно до 18.9 Сакам навремено да ги известам дека не би се вратила на работа, да биде ферски од моја страна. Не би ги тегнела до крај. Прашањето ми е дали може да не ми го продолжат договорот за време на породилно ? барем да истерам со породилното
Не, ќе си го земаш породилното 9 месеци. Од фондот си покриена во тој период. Финтата е на почеток за да поднесеш за породилно да имаш 6 месеци работено, откако ќе почнеш да примаш, нема никакви други правила (дали си или не си уште вработена)
Последното породилно стандард го каснат или земал некој на време? Треба да земам за 10 дена од мај, па незз дали сега да си ги чекам парите или јули. До сега најкасно до 13ти сум земала.
Јас го земав редовно До 11ти март ми беше породилното Секој месец земав накај 14ти и во април го земав на 14ти Пиши и на ангела Треба од фирмата да пратат некоја пресметка