Мајка ми вика порано групите биле согласно азбучен ред по презиме. Може исто тераат кој ги знае веќе. Пошто сум на С може го јадам секаде последна.
Не изгледа дека е така. Како и да е, едно е групите да се разликуваат преку еден ден, а друго е уште да нема исплата и исплатата да се разликува неколку недели од првата група. Администрација си зима плата на почеток на месец, ама породилно не може да се исплати. Се јавив во сметководство, ми кажаа да сум вртела у подрачна единица, ептен дрски беа.
Ме буни фактот што на некои исплаќаат породилно за 2-3 месеци наеднаш, а на некои каснат наназад. Има некое правило или и за ова треба врски да се бараат?
И јас знам дека се по групи за исплата ама по кој принцип се формираат групите не знам. Како и да е не е во ред да се касни. Нека сум и последна група ама бар да знам дека секој месец ќе земам на 20ти пример да планирам, а не овој месец на 20ти наредниот на 30ти.
Јас првите три месеци земав на 21. Во април се изремети па на почеток на мај земав и за март и за април. Е сега веќе не знам. Точно тоа се неможност за планирање ме излудува на моменти поготово кошничката Зегин кога е полна. Другото не е битно.
Значи исто април не земав воопшто во мај на почеток за март па накај 20ти за април. Те разбирам скроз плус како растат и поголеми потреби имаат.
Мами, едно прашање. На 23 мај се породив, почеток на јуни доставив документи во фондот за породилно. Денес гледам исплата имам, писмо ми нема стигнато (или не мора)? Мислев дека каснат по два три месеци како што ве читам, или нема врска?
Уште малку ќе ми заврши породилното, сеуште немам добиено решение по пошта, а исплата имав веќе следниот месец од поднесување. За претходното породилно добив решение по 4-5 месеци, прва исплата исто следниот месец по поднесувањето.