@mama89 од 21 септември ти е отворено породилното? Значи може и повеќе од 28 дена пред пораѓај? Мене од утре ќе ми е а термин ми е 7 ноември, се мислам да не е рано ама инсистираше сестрата дека нема да има проблеми.
Да да срцка 45 дена од крајниот термин може без проблем...јас точно 45 зошто знаеш...каква ми беше напорна и ризична работата и затоа
Јас летото се породив и уште беше 28 дена пред пораѓај,може после смениле,до Јули беше по старо,ама јас си го отворив 7 дена пред пораѓај,за после да си поседам со бебе,ама се си зависи и од работата
Епа нз мила лично за мене си зборам нз колку порано ме имаш читано доста тешко ми беше а и богами ризично...8мес издржав фала Богу Господ ме чуваше,и веќе не сакав да ризикувам последниот месец а иначе супер се осеќам и мн сум подвижна и полна енергија но несакав вече на работа подруга ситуација ми беше ...а знам после се скратува времето за со бебуш но јас секако не планирсм да продолжам со истата работа
Јас ко отварав породилно, кај матичниот гинеколог добив документ со кој датум се почнува и тоа го предадов до фирмата. После од ко се породив, со изводот на родени од бебето, и тој претходно пратен документ од фирмава одеа во социјално за да си се извадат од таму документи, па од социјално ми стигна решение за породилно со почетен и завршен датум и износ кој ќе се исплаќа и знам дека точно после 4 месеци ми стигна првата исплата.
Јас не одам од август на работа, за септември и октомври сама платив здравствено и ко кажав кај сестрата ми рече можело и порано сменат бил законот. Ми го запиша од денес 15 октомври, а термин имам на 7 ноември.
Ako si na patoloska ti go otvoraat 45 dena porano ako ne daj boze imas nekoj problem I nemozes da odis na rabota ama seto toa odi preku Komisija barem kaj mene taka bese inaku 28 dena maticniot ti go otvoraat zakonski
Така Беше 45 ако има нешто но БЕШЕ,сега законски е до 45 дена еве јас сум така од 21 септ,а во јуни кога го прашав ми рече 28 но август ми се чини го сменија на 45
Има ли некој број каде можам да се јавам да прашам за документите и до каде се со постапката за моето трудничко.ќ???
Од каде се зема потврда за породилното за даночната пријава? Плус, како ја пријавувате еднократната помош од државата (тие околу 5000 денари)?