Odjaveni se site vraboteni se raboti za stranska Firma .. I da prijavam vo trudova na kogo ke dojdat koga NEMA nikoj vo Firma gazdata I upravitel e vo stranstvo so polnomo Site od firmata se odjaveni bez da bidat izvesteni..I da prijavam vo trudova nemaat na kogo da dojdat upravitelot I gazda e vo stranstvo so polnomosno na advokati ne odjavuvaat site vraboteni ovde Mizerii
Ццццц идиоти безобразни, немам коментар Договорете се сите вработени да пријавите, мора некој да одговара!
Џабе е пријавување во овој случај затоа што се' е по закон. @Luckies S спомна дека била пријавена со договор на определено време. Со таков договор работодавачот може да те одјави дури и при бременост и породилно отсуство. Ова секако дека не е морално, но за жал е според закон.
Најпрво не е човечки, тоа сакав да кажам. Да и кажеле, ќе отворела порано породилно, пак немаше да е на нивен трошок, а сепак ќе си имаше девојчето приходи.
За да зема породилно мора фирмата да е активна. Значи секако нема да ја следува породилно ако се затвори фирмата без разлика на тоа што го има исполнето условот за породилно боледување. Во секој случај се согласувам дека требало да ја информираат затоа што ќе можела евентуално да побара друга фирма која би ја пријавила за да нема прекин во работниот однос и да продолжи да зема породилно.
Firmata sekako narednava godina do dve nema da ja zatvorat ima dolznici a I ona dolzi Sto mislat da pravat nikoj ne znae samo vrabotenite ne odjavija bez nikakvo izvestuvanje i toa e toa upravitelot sto bese vo mk isto taka go odjavija I razresija bez da go izvestat Dno dna
Сигурна ли си дека е така законот? Не можев од прва да најдам, ама членката ова може со уште еден адвокат да го провери ако адвокатот смета дека може да добие нешто или пак да пријави во трудова ако има основ, а тоа таму ќе и кажат. Без разлика што договорот истекува, доколку е на породилно не смее да ја одјави.
Јас знам за ваков случај од лани ова време и вака е како што кажувам. За жал договорите на определено време не ги штитат ниту трудниците ниту тие кои се на породилно боледување. Членката во секој случај нека се консултира со адвокат дали во меѓувреме има некои промени. Нека праша и во фонд за здравство дали нешто може да се направи.
Zdravo zenski dali nekoj ima zemeno za oktomvri prvite dva meseci redovno sega nema., jas sum. Na palataloska pozdrav zeni ❤️
Zdravo zeni me inetresira od firma koga ke podnesat dokumentite posle toa kolku vremengi pustat od firma minkasnat so dokumentite pozdrav
Dali ovoj broj e za korisnici na porodilno otsustvo od site podracni edninici ili samo za Skopje? I mene me interesira kolku vreme posle podnesuvanje dokumenti bi ja pustile prvata isplata?
Има ли некои новости за ситуацијава, официјално мислење од фзо? Еве еден линк од некој портал што ги толкува соодветните членови од законот за работни односи, особено објаснувањето во последниот пасус. https://rabotnik.com.mk/престанок-на-договорот-на-определно-н/ Исто и ова,објавено на sobranie.mk во 2017
Nisto Fzo veli ako aneksot na dogovorot ako eprilozen vo zavod ke ima trudnicko site ostanati velat ke zima 2 meseci trudnicko posle ke go ukinat .. ke vidime ama najverovatno ke bidat samo 2 meseci