Најрано сум добивала на 10ти во месецот, освен декември и јануари што покасно пуштија. Овој месец 10ти паѓа во петок, не верувам да има...
Сите што чекаме последна исплата а не ни е пуштена е затоа што од работа требало да ја однесат последна пресметка во фондот. Јас вчера дознав а денес проверив на работа и ми кажаа дека не ја однеле, мислеле дека не треба да се однесе. Така да видете си сите што ви е последна исплата дали пресметката е однесена во фондот.
како прават пресметка за породилно? На основицата која ја потписуваме во договор или колку што ни пуштат во банка? Доколку сум во работен однос помалку од една година како сметаат?
Не знам како им оди тоа. Тоа од работа, сметководство ги средува тие работи. Јас имам последна исплата за 15 дена од фондот а останатите од работа. И за тие денови од сметководство требало да направат пресметка и да ја однесат во фондот, ама наводно не знаеле и затоа ми каснат толку време со последна исплата.
Majki, vie koi gi imate osigurano decata na vas, koi dokumenti vi gi zaveruvaa na rabota? Mm kupi nekakov obrazec od knizara i zdravstvena kniska za bebeto, taka mu rekle vo fond koga podnesuval za porodilno. E sega tie se nosat na rabota kaj mene pa nazad vo fond ili kako?
Јас на работа однесов само книшка и копија од извод, но заедно со другите документи за породилното. Тие ми завршија се, јас не носев ништо во фонд.
За да го пријавите детето преку тебе, на работа треба да ти го заверат ЗО1 образецот и да ти стават печат во здравствената книшка. Треба и копија од извод од детето. Тие документи се доставуваат до фонд.
Денес ми исплатија за декември, за јануари ќе добијам исто месецов или не исплаќаат за 2 месеци наеднаш?
Jas vo petokot podnesov za porodilno, togas izleze i izvodot od bebuska. Koga da ocekuvam isplata, do kraj na mesecov ima sansi da isplatat ili tesko? Dosega patoloska isplakaa 2 nedeli posle podneseni dokumenti, A za ova neznam kako odi.
И ова обично е така. Јас за двете породилни добив исплата две максимум три недели после поднесување на документи.
Isto, duru mene ednash na 9ti me isplatija, daj boze da ne mora da chekame do nareden ponedelnik, dosta dolg bese Januari
Сега слушнав нс ТВ дека фонд за здравство бил хакиран и немало да се исплаќа породилно и боледување додека не сределе.. Чисто да знаете, да не се надеваме деновиве