На вести кажаа дека лекарите од клинички ќе го тужат фондот доколку не им исплати плата за 2 дена, а системот уште не им е оправен.
Не, можно е да нема месецов исплата. Имам блиска другарка што работи во ФЗО кажа дека одат на работа и не работат бидејки немаат систем. Сега ќе си распишат тендерче кој да им го поправи системот, успут да се потепаат кој да лапне од дентерчето нповеќе и ќе се одвлекува. Се спремам месецов да живеам од заштеда Инаку имаат пари за исплата, не е тоа проблемот.
https://fzo.org.mk/230214-fzorsm-si...pretstojnite-denovi-ke-se-vrakaat-vo-funkcija Ова е најново од нив,да се надеваме до крај на месец дека ќе ни исплатат
Освен ако не е на некоја висока позиција другарка ти, шалтерска работничка не може да знае и да пренесува вакви информации со кои ќе предизвика страв и паника. Сите сме загрижени за ситуацијата, ама информации рекла-кажала се најмалку потребни во моментов.
Јас го потрошив резервниов фонд до сега, за беља месецов непредвидени трошоци излегоа. И се си мислам дека нема да има исплата месецов
Ти верувај во што сакаш. И јас сакам да имам исплата и она чека плата. Ова е најцрно сценарио што го пишав јас се надевам. Ако се сеќавам дали лани или некоја друга година немаше исплата цел месец или сл.
И јас имам блиска што работи во фондот , нема да има такво распишување тендер , друга е работата. Инаку рачно работат, да. Башка имаат известување на ФБ дека им се враќа во нормала . Ќе има исплата месецов.
Јас прочитав во една група на фб дека и исплатиле паталошка вчера дали е тоа точно незнам ама ако е така следни сме ние.
Јас како што читам секој различно пишува. И јас негде прочитав дека на некој исплатиле патолошка ама па еве една пишала уште немале плати здраствените работници. Да не знаеш веќе на кој да веруваш...
И тука на форумов пишав, две членки пишаа не зеле. И пишав и на Ангела пак, нема одговор. Срамно и непрофесионално од фондов, толку ранливи категории зависат од нив. Тоа е тоа, ќе чекаме иако неделава не верувам, така и мм ми кажа од негов познат, ама све тоа се муабети колку сакаш
Јас и претходно пишав дека имам близок што работи во јавно здравство, нив им кажаа оваа недела дека со сигурност ќе нема плати, а за понатаму како ќе бидело ќе ги известеле.
Здраво на сите мајки. Јас со првото не земав породилно, сега сооваа бебушка здравје ќе земам. Е сега прашањето ми е како пресметуваат просек за породилно? Некои велат 12 месеци просек, други 6, трети дека немало врска помалата исплата ако си била на патолошка? Друго прашање, при поднесување на документи во фондот, дали треба да се поднесе дури откако ќе имам извид од бебето? Пошо отворив породилно 26дена пред термин, нз дали треба документот од матичната бар да се однесе па дополнително после изводот. Ви благодарам однапред мајки
Просек од 12 месеци е породилното, но во тој просек влегува сумата на која си осигурана така што ако си била на патолошка нема врска, просекот ќе ти го рачунаат од платата на која си осигурана. За да земеш породилно мораш задолжително да го чекаш изводот од детето.
https://sitel.com.mk/plati-za-zdravstvenite-rabotnici-nema-nezadovolstvoto-raste-pochnaa-protestite Porodilnite otsustva ne se spomenuvaat... da ne treba i nie da se pridruzime na shtrajk so bebinjata vo raka. Uzhas, mnogu e simptomatichno. Ako zdravstvenite ustanovi treba da im dostavuvaat izvestaj za plati, znachi stvarno gi nemaat podatocite, a FZO tvrdat deka ne se procureni informaciite. I aj sea...
Абе едно турбо што се они, ама ај. Сега ќе гледаат само докторите да ги симнат од врат зошто им се заканија, а останати системот ко ќе го сределе