Не се нормални дефинитивно. А јас со сопругот што сме во здраство, ни двајцата нема да земеме плати и овој месец планираат за сметки,кредити, за бебето од небо да ни паднат. Незнам што да кажам. Нервен слом ќе добијам од нервоза.
Nema shushki, da ne se lazheme od drzhaven trezor chim ke gi plakjaat lekarite pa posle ke se pormanuvale so fondot... jasno e se Do utrovo beshe ransomware, pa od pladnevo navaka ne bile zagrozeni podatocite. Pa ne pieme nafta bre, barale otkup za da otkluchat odredeni folderi. Navodno* hehence rabotava. Otvorete chitajte gi statiite, porodilnite otsustva, boleduvanja i refundacii ke stanat prioritetni za isplata tek otkako ke go "sredele" sistemot. Ne umre magare do zelena trava. Mojata ubava zemja Makedonija. Da go zemam bebevo na ladnovo i da iskocam da protestiram? E znaeme deka nema da se desi toa zatoa ke si sedime madro i ke si chekame za zhal... Eve podetalen info, ova deka pievme nafta: https://it.mk/fzom-e-hakiran-ne-se-baral-ransomware-od-2-000-bitkoni-tuku-smeshna-suma/
Веќе не знам што е точно, во што да верува човек, само знам дека не очекувам ништо во скоро. Којзнсе што е напрсвено, што не се потресоа од лекарите и не исплатија согласно законски рок. Ете за нив ќе има следна недела, а кај се вработите во фондот? За нас којзнсе кога ред, немаме синдикати, нема со што да ги стегнеш и ќе чекаме подобро време.
А тие што сме скоро породени (два месеци) и уште немаме прва исплата..? Да не треба пак да се доставуваат документи
Здраво членки Имам близначки од 9 месеци па породилното ми е до август... Пред некој ден дознав дека повторно сум бремена па терминот ми е октомври. Ме интересира дали некоја од вас знае како можам да продолжам да земам породилно после тоа? Дали ме следува или треба нешто да направам?
Слушав сабајле на тв наводно го оправиле системот и од утре ќе почнеле со исплата. Колку е точно ќе видиме
https://www.mkd.mk/makedonija/obraz...eno-osiguruvanje-najavuva-deka-deneska-kje-se "Оттаму информираат дека активно работат и на системот за исплата на плати, породилни боледувања и други рефундации. Очекуваат во текот на денов враќање и на останатите системи"
Ама јас некако не сум оптимиста. Не викаат сите системи туку мое осигурување . Дај боже да сум грешка зошто ова не е хумано веќе. И заштедите се ограничени и тие ќе секнат.
Во право си, само системот Мое осигурување профункционира т.е сега без проблем ќе се земаат лекови на рецепти од аптека. Платите, породилното, боледувањата и рефундациите ќе си почекаат.
Маж ми го викам лихвар периодов Вика и камата ќе ми пресметал Инаку, кажаа дека и системот за исплата до крај на ден очекуваат да профункционира.