Кај мене нема Секој месец како ќе им прдне така ме местат. Еднаш во прва, еднаш во втора, еднаш во трета.
И кај мене има, наводно и клексаните се одобрени и ќе има неделава. Мене ме чека роденден на маж и на синко следен месец, ваљда стварно ќе стигнат.
Здраво, исплата за породилно ми пуштија прва само за 1 месец, за останатите месеци дали знаете кога од прилика пуштаат?
Здраво девојки имам едно проблрмче со газдите на работа околу породилното отсуство.Јас до 28февруари еаботев во градинка но заради х причини со газдарицата се договоривме некој период да не работам таму бидејќи беше приватна па опадна многу бројот на деца и на мене ми се пружи прилика да работам на друго место прифатив чисто дома да не седам. Е сега работата е што јас дознав за мојата бременост пред 3 дена а тука работам од 1ви март. Новиве газди ме убедуваат дека треба 9 месеци стаж во нивната фирма за да земам породилно притоа цело време ќе неможеш ќе неможеш да работиш. Индиректно ме бркаат а потодилното и онака ме го плаќаат они. Кажете ми вир колку треба јас да имам стаж за породилно и кај кој треба да се обратам за да ме следува истото?
И јас мислам дека со 6 месеци континуиран стаж, ти следува породилно. Леле аман веќе со ваквиве газди.. Ако ти е договорот на определено за жал може да ти го прекинат по истекот.
1000% минимум 6 месеци непрекинат работен стаж! Тоа не те обврзува да бидеш кај еден работодавец, туку можеш 100 да смениш во тие 6 месеци но не смееш да имаш ниту еден ден прекин! Нека не те лажат дека треба 9 месеци стаж!
Породилното го плаќа државата, со придонеси со се, ништо не плаќа фирмата во која си моментално вработена. За да земеш породилно услови се : -непрекинат стаж 6месеци и 1 ден - додека си на боледување, да си пријавена (за ова фирмата нема никаков трошок, само треба да прикаже во плата)
6 месеци непрекинат стаж ти треба, ако те убедуваат поинаку кажи им дека си го контактирала Трудовиот инспекторат и дека оттаму ти е информацијата.
На колку време ти е потпишаниот договор? Ако ти е над 6 месеци, уживај и оди на работа зошто ти следува породилно. После породилно ќе бараш нова работа зошто овие се говеда. Они го знаат законот, веројатно пробуваат да те натераат спогодба да потпишеш.
Немам ништо потпишано искрено нема веќе асален човек. Мене ме живцира што на нивнара жена некој такс да се однесува војна ќе стане.Ама за жал не го интересира на никој ништо сите луди се прават
Фала би ма сите што ми одговоривте цел ден имам грутка. Со газдиве никогаш нема да се справиме жално е што на твојата среќа и радост некој си игра играчки да ти е страв бремена да останеш одма со отказ те уценуваат. Прежално