Паднат им бил системот. Мојот обид да поднесам за породилно беше неуспешен. Од утре здравје ако работел. Ај добредојдов во клубот чекачи
Здраво девојки! Планирам породилно од 1ви јуни здравје. Дали кога ќе заврши породилното ќе можам да си го искористам одморот од 2023 година? Во приватна фирма сум. Ме следува одмор и колку дена да не знаете?
Како ви е правилото според колективен договор? Реално одморот од 2023 би можел да се користи заклучно со 30.06.2024 барем така е во повеќето фирми што ги знам. Во случајов ако ти отвориш породилно со 01.06.2023 би ти завршило некаде кон крај на февруари 2024. Е сега дали фирмата дозволува веднаш да се земи и одморот најдобро е да прашаш. Јас каде што работам тоа е возможно. Ти следува комплетниот одмор за 2023 ако немаш досега користено денови или барем тие што ти се преостанати. Ако вкупно имаш во годината 20 дена, а до сега искористени 3 да речеме, остатокот ти следува да го искористиш.
Фала ти за одговорот. Во фирмата користиме колективен одмор кој ни е во август и сега ќе ми се поколпи мене со породилното.
Мора да си прашаш во раководство, ама реално треба да ти дозволат бидејќи одмор ти следува. Или на крај краева нека ти го платат.
Само јас ли рефреширам да ми излезе нотификација од темава Чекајте прво да си направат едно мене, едно тебе, па за нас ако остане.
Ne si sama,I jas isto pravam. Samo neznaev deka pak imaat problem so sistemot,izgleda ke si pocekame.