Ќути со оглед дека во петокот земав за септември поради наводна грешка сега баш се изненадив... Нека даваат на време и предвреме само да не каснат...
Хмм ај убаво распрашај се за ова. Сметководителката ми напомена дека не смеам да имам прилив од работа зошто може да ми прават проблем со породилното. Јас сум регистрирана со своја фирма како трговец поединец. Не знам дали тоа има врска ама мислам не, за сите е така. Знам и ако пред крај на породилно почнеш да работиш ти го укинуваат или скратуваат на 50 посто. Затоа убаво прашај стручен некој.
Не, доколку станува збор за исплата на бонус како додаток на плата на кој се плаќаат придонеси.Ова од причина поради тоа што се смета дека не може да се прима плата од две места. Додека пак другите надоместоци како регрес, јубилејна награда, божиќнина и сл.на кои се плаќа само персонален данок, не се третираат како плата или дел од плата, може да се исплаќаат од страна на фирма и за времетраење на породилно отсуство. Ова го работам повеќе од 10 години и тврдам дека е така
Така е, не треба да имаш приливи на сметка кои се исплаќаат со придонеси, односно плата, додека други приливи кои одат со персонален данок, може.Кај нас барем до сега на сите што се на породилно сме им исплаќале регрес и божиќнина, но тоа се надоместоци кои одат со персонален.Од друга страна законот за работни односи, дава можност за мајката доколку сака да се врати и порано на работа пред истекот на породилното отсуство, со тоа што работничката си прима цела плата од фирмата во која работи плус 50% од плата од страна на фондот за месеците до истек на породилното отсуство.Но тоа е посебна постапка.