Ајде вака. Ако си во редовен работен однос се носи потврда од работодавачот и извршителот треба да го повлече налогот од банка, а да достави кај работодавачот да ти сопира 1/3 од плата. Или евентуално да го земеш решението од фондот за породилно и со него да одиш.
Боледување е тоа. Го отвара матичниот на детето со некоја дијагноза. До 2 може само со крвна слика, за повеќе потребно е мислење од специјалист, конзилијано мислење и комисија да одобри.
Прашање до тие што имаат приватни бизниси и се водат како управител на фирмата, искуства со паричен надоместок за породилно отсуство?
Здраво сакам да прашам дали некој знае како е процедурата за прекин на породилното? Слушнав дека има и опција за 50-50 пола породилно пола плата и слична опција. Дали некој е информиран за ваквите опции? Фала однапред!
цела плата,пола породилно мене ме бараат од работа да се вратам 2 ипол месеци пред истек и баш тоа ми го рече газдата има исплатаа денес кај мене ама веќе два пари ми ги пуштаат парите во два дена така и за патолошка ми направија еднаш
И кај мене имаше вчера прва исплата ама само за октомвти изгледа,за ноември би ми пуштиле покасно овој месец или како ?
Колку е максималната сума на пари која што може да се земе при породилно? Незнам исто така дали игра улога ако сум фирма, односно трговец поединец? Ви благодарам!
Максимална сума мислам дека е 4 просечни плати. Ако си ТП зимаш породилно на сумата на која си плаќаш придонеси.
Значи доколку плаќам придонеси за 2000 евра плата, сепак би земала максимум 4 просечни плати? или тоа не важи за ТП?
Важи и за ТП. Само провери ја информацијава за 4 просечни плати зошто не сум сигурна дали е сеуште така.
Мене последното треба да ми го пуштат. Се јавив и ми рекоја дека е неисконтролирано, прашав во подрачна ми рекоја последното касни, ќе си почекаш. Немам коментар