Zdravo, sakam da ve prasam nesto dokolku znaete. Osven platata sto si ja primam rabotam i plus i za toa mi stigaat pari na smetka ( kako isplata za rabota), dali i tie vlagaat vo prosekot za isplata na trudnicko ili ne?
Ако и тие примања се преку фирмата што примаш плата да,а инаку не.Не знам еве нека каже некоја што повеќе е упатена,може грешам.
Да не знае некој како се пресметува сумата што ќе се зема како породилно спрема решението? Има наведено сума која што ќе се исплаќа по час, а колку часови се сметаат, 168, 176?
Просечната исплатена плата од последните 12 месеци т.е. вкупната плата ја делиш со вкупниот број на часови во месеците.
Да тоа знам, само во решениево дека е наведено со денари/час. Затоа мислев да не има стандард некој со саатите за пресметување (пример во решението ако има 200 ден/час х 168 часа). Горе долу знам колку ќе биде, но бидејќи бев на патолошка, во меѓувреме ги покачија платите и кај мене беше покачена основицата па затоа не знам точно. Јануари ќе земам прв пат цела сума па ќе знам тогаш точно.
Zdravo srekni praznici sakam da prasam dali me sleduva porodilno od drzavata rabotev skoro dve god pred tri dena ne ispustija 20 zeni iako znajea deka sum bremena 4-ti mesec dogovorot mi istece vcera na 12.31.23
E kako bre taka bre....kaj ke im odi dusata bre. Jas neznam ama mozes da odis vo zavod da prasas. Sepaak imaa nekoj dodatok sto go davaat piske nevrabotenost 6meseci mislam. Odi vidi bar za toa da zemes. Od Skopje li si?
Слободно пријави ги во трудова инспекција. Не смеат да отпуштат бремена жена. Не се плаши, постапуваат при пријава особено за вакви сензитивни теми.
За жал ако и истекол договорот тоа е тоа. Имаат право да не го продолжат иако е бремена. Тоа што нехумано постапиле е секако за осуда.
Случајно некој да не знае дали ми следува божиќен бонус додека сум на породилно отсуство? Или има врска што во тековната година не сум земала плата од фирма? Во јануари имав боледување, а од февруари 2023 до април 2024 сум на породилно. Пуштен е бонусот, но мене не ми исплатија, па си мислам дали да прашувам или да не се брукам.